María Pagés, regina Flamenco-ului ”organic”

0
1139

María Pagés este poate cel mai ilustru ambasador al dansului spaniol ”Flamenco” în lume. La 53 de ani, saltă pe scenă ca în anii copilăriei, când și-a uimit familia cu talentul său de vârstă fragedă.

”Aveam șase luni când ai mei m-au pus pe o masă și m-au învățat primii pași. La patru ani, eram deja la cursuri. În ciuda faptului că nu provin din familie de gitanos (țigani) și că tata era profesor, iar mama avea un magazin de pantofi”, povestește artista într-un recent număr al suplimentului de cultură ”El Pais Semanal”.

Abia întoarsă dintr-un turneu în SUA, regina flamenco-ului pregătește acum spectacolul ”Oyeme con los ojos” (Ascultă-mă cu ochii”), la Teatrul Spaniol din Madrid. Propria sa trupă –  Compañía María Pagés – a urcat pe toate marile scene ale lumii. Iar pe pagina proprie de internet compania se autodenumește drept marcă de …”flamenco organic”. Ceva menit să exprime naturalul pur din originile trăirilor andaluze de odinioară.

Este recunoscută internațional pentru stilul său personal al conceptului de  Arte Flamenco. ”Înțelege arta ca pe ceva nelimitat. Utilizând codurile fundamentale ale dansului și investigând în exteriorul acestei lumi, María Pagés depășește diferențele culturale fiind convinsă că schimburile artistice conduc la o mai bună înțelegere între oameni” (Wikipedia)

”Am ieșit prima oară din țară în Japonia și URSS. Am înțeles că în orice parte a lumii există ceva ce merită respectat și iubit. Inclusiv în Siberia epocii Brejnev. Acolo, de exemplu, într-un loc anti-ospitalier, am mâncat cea mai bună înghețată din lume. Tezaurul dansului Flamenco este că plânsul său, tristețea pe care o emană, vine din emoție sinceră. Este modul cel mai primitiv de a exprima o artă. În Andaluzia, s-a dansat mereu, și înainte de apariția Flamenco. Dar ce-a făcut mare acest dans în lume a fost să știi să-l conservi, dar și să evoluezi”, conchide artista în interviul acordat publicației menționate.

Dansul andaluz Flamenco a devenit parte din patrimoniul cultural universal. El este astăzi foarte popular nu doar în Spania, ci pe toate meridianele Planetei. Iată doar o mică dovadă a valorii acestui spectacol, într-o scurtă reprezentație:

Leave a reply