Maria Lucia Hațegan: “Despre neomarxism și alți demoni”(IV)

0
181

The Institute – Conclusion. În mijlocul zgomotelor asurzitoare disting parcă o voce cunoscută. Face apel la încetarea conflictului, cu disperare. E absurd, deoarece conflictul l-a declanșat el și nu e sigur că mai poate fi oprit.

Încearcă să urce spre nivelele superioare, dar cortegiul continuă. Coboară Episcopii beatificați, martiri ai închisorilor comuniste, însoțiți de un grup de cardinali, apoi venerabilii călugări budiști de la Palatul Potala, în ținută de mare ceremonie, suflând în cornurile celeste.

Vin luptători din ambele tabere ale Războiului civil din Spania, împreună cu Ernest Hemingway și cu George Orwell ca reporter de război.


 

Was Ernest Hemingway a Spy? - HISTORYErnest Hemingway. Sursa foto: History.com

 


George Orwell, Foto: BBC

 

În urma lor, la braț, fericiți și depănând amintiri, rămân Nicolae Ceaușescu și Gamal Abdel Nasser. În sfârșit, s-au reîntâlnit. Privesc in jos, decid că nebunia e prea mare pentru ei, se reîntorc agale pe Terasă și dispar.  

Autohtonii sunt covârșiți logistic și numeric. Ar dori să se predea însă doamna care se ocupă de curățenie a închis în dulap flanela albă cu care șterge praful. Între timp, Alogenii nou veniți stabilesc un exemplu.

 

Consideră conflictul anacronic și încep tratativele de pace. Haosul ia sfârșit.

Mulțumiți de rezultat, încep marea călătorie înapoi către Eternitate. In timp ce ei părăsesc pe rând Terasa Fără Uși, a cărei platformă a devenit în mod feeric fosforescentă, iluminând în toate culorile, profesorul, devenit între timp director, disperat că se terminaseră de mult timp fondurile europene și că nu avea cine să acopere costul reparatiilor intră în mod nepermis pe Terasă, încercând să îi oprească.

Genialul sculptor Paciurea, devenit Alogen, întinde o mână, activând Scutul. Dispare și el, însă pe cerul înnorat, fără lună, apare o Himeră. În momentul fatidic în care îl prinde in gheare pe noul director fața ei se transformă și ia chipul tovarășei Elena Ceaușescu. „Lasă, nu-ți face griji, că te duce Mama direct în Academie” îi spune pornind cu el spre Neant. „Între timp mai povestim și noi, să ne treacă vremea. Am auzit că te interesează halogenii”. 

( Sfârșitul Nivelului I)

 

Mă aștept că prezentarea neomarxismului ca o utopie îi va împărți în două tabere pe cei care binevoiesc să își aplece din când în când privirea asupra acestei serii.

 

Unii ar fi dorit probabil o valorizare mai accentuată a acestei ideologii în vreme ce alții ar fi optat pentru demonizarea ei totală, mai ales în perspectiva evenimentelor tragice de referință pentru secolul trecut cât și a celor foarte recente.

 

Pentru mine neomarxismul reprezintă o utopie poetică pe care simt nevoia ca încercând să o explic, să mi-o explic, să îi decriptăm împreună mecanismele, să urcăm pe filonul ei în opera marilor scriitori și a marilor gânditori ca pe cursul unui râu ce ne poartă tot mai adânc în teritoriul unei păduri virgine.

 

 

Criticii vor spune că încercând să poetizam această ideologie procedăm cu naivitatea unui copil care lasandu-se atras de aspectul diafan-fosforescent ar pune mâna pe ucigașa meduză Irukandji.

 

M-ar întreba desigur dacă sunt conștientă de faptul că ea e pe punctul ca, repetând pe coordonate contemporane evenimente ale secolului trecut, să arunce în aer întreaga planetă…

 

E neîndoielnic faptul că greu încercata noastră planetă stă pe un butoi cu pulbere. Nu mă văd destul de importantă ca să pot împiedica unele dezastre iminente însă consider de datoria mea să trag un semnal de alarmă.

 

Mai precis, pentru aceia dintre dvs care au văzut și își amintesc celebra scenă a dezamorsării sub apă făcută în beneficiul armatei britanice învingătoare de către genistul sikh Kip, din multipremiatul și extraordinarul film The English Patient, și prin analogie cu o tendință recentă, și anume MeToo, vin in fața dvs cu o afirmație pe care v-o supun spre dezbatere: NOI SUNTEM KIP. Armata se apropie, podul nostru trepidează deja. Vom găsi oare firul potrivit? Îl vom putea TĂIA oare la timp? 

 

Maria Lucia Hațegan este medic și scriitor.

 

 

 

 

 

Leave a reply