sâmbătă, august 13

Marea victorie a lui Cioloș în Europa: UE taie banii mafiilor politice care atacă statul de drept!

4
2424

Dacă România ar fi ajuns pe mâna lui Liviu Dragnea, milioane de oameni ar fi rămas ”în foame”, fără subvenții agricole, ajutoare sociale, minimis, investiții etc. De asemenea, o țară ca Ungaria cu un regim anti-justiție precum cel al lui Viktor Orban riscă să clacheze financiar din aceeași cauză: Europa va bloca finanțările țărilor în care politicul atacă statul de drept.

Uniunea Europeană vrea ca în acest fel să protejeze bunăstarea comună de efectele încălcărilor statului de drept, precum corupția. Comisia Europeană este cea care va monitoriza și va propune sancționarea statelor.

Este o mare victorie a grupului Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, după cum a anunțat acesta pe Facebook (vezi la finalul articolului).

Înţelegerea a fost anunţată şi de Comisia pentru Control Bugetar a PE pe contul său de Twitter: Avem un acord!.

Eurodeputatul finlandez Petri Sarvamaa (Grupul PPE), unul dintre raportorii PE în acest dosar, a scris pe Twitter: „Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE au ajuns la un acord istoric pentru UEpotrivit Agerpres.

Am reuşit să obţinem condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept în ţările membre. Scopul nostru era un mecanism eficient, iar acum l-am îndeplinit, a adăugat el.

Nu am făcut compromisuri cu privire la valori: ne-am asigurat că statul de drept este văzut în contextul tuturor valorilor UE consacrate în tratate, precum independența sistemului judiciar. Fiecare încălcare a statului de drept va fi acoperită de mecanism, de la încălcări individuale la încălcări sistemice sau recurente pentru care nu a existat până acum niciun mecanism ”, a mai spus Sarvamaa, potrivit unui comunicat de presă.

Pentru noi a fost vital ca beneficiarii finali să nu fie pedepsiți pentru faptele greșite ale guvernelor lor și să primească în continuare fonduri care le-au fost promise și pe care se bazează, chiar și după declanșarea mecanismului de condiționalitate. Putem spune cu mândrie că am obținut un sistem puternic care să le garanteze protecția”, a spus co-raportorul Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania)

Cetățenii europeni se așteaptă ca noi să condiționăm plata fondurilor UE cu respectarea statului de drept. Mecanismul convenit astăzi face exact asta ”, a adăugat Gardiazabal Rubial.

Mesajul postat de Dacian Cioloș pe pagina sa de socializare

”Guvernele și politicienii care pun în pericol independența justiției și care nu respectă valorile europene nu vor mai avea acces la banii europeni.

Renew Europe, grupul politic pe care îl conduc în Parlamentul European, a obținut astăzi o victorie remarcabilă: crearea unui mecanism de protecție a statului de drept în toate statele membre ale Uniunii Europene. După negocieri grele în care Renew a avut un rol fundamental, Parlamentul European a ajuns la un acord în acest sens cu Consiliul și Comisia Europeană.

Fondurile din viitorul buget european 2021-2027, dar și din programul de relansare economică Next Generation EU vor fi legate de respectarea statului de drept și a valorilor europene.
În același timp, ne-am asigurat că beneficiarii finali ai fondurilor – întreprinzătorii, agricultorii, organizațiile neguvernamentale, oamenii cinstiți care au nevoie de sprijin financiar european – nu vor fi afectați și nu vor deveni victime ale acțiunilor ilegale ale guvernelor și politicienilor lor.
Respectarea statului de drept și a valorilor europene, protejarea independenței justiției și lupta anticorupție sunt elemente fundamentale ale angajamentului politic al USR PLUS și al Renew Europe.
Am putut face asta la nivel european. Vom putea cu siguranță face același lucru și în țară, dacă vom avea încrederea tuturor celor care vor o Românie fără hoție!”

4 comments

Leave a reply