Piața românească de sondare a opiniei publice s-a prăbușit treptat, în special din cauza cumetriilor politice dintre diverse institute sociologice și partide.
Au apărut, în schimb, adevărate barbarii sociologice de tipul Avangarde sau, mai strigător la cer, vechiul ”CURS” reîncărcat în familia Iosif Buble-Diana Tușe, filiera PSD-ALDE-Pro România.
Nu mai punem la socoteală circul tabloid de tip Palada sau alte apariții pitorești în peisajul intern, toate conducând la final spre un dezastru de credibilitate pe piața măsurătorilor sociologice.
IMAS a reușit să fie singurul institut care nu s-a prăbușit (în credibilitate, căci la capitolul financiar Avangarde-ul lui Pieleanu a ”muls” la greu sume imense).
Măsurătorilor IMAS comandate în special de Europa FM au confirmat relativ acceptabil scorurile politice ulterioare, dar au comis de fiecare dată o mare nedreptate: cota Partidului Mișcarea Populară (PMP).
Aici, IMAS a greșit foarte dubios. Este absolut în neregulă să dai tot timpul un scor al PMP sub pragul electoral și de fiecare dată PMP să fie peste prag. Din acest motiv, liderii PMP au toate motivele să considere cifrele IMAS o reală hoție.
Pentru că, în paralel, același IMAS a dat scoruri foarte bune pentru ALDE sau Pro România, dar acește partide s-au prăbușit complet la vot, netrecând pragul electoral la votul politic în ultimele alegeri locale.
De aceea, postarea Ioanei Constantin pe Facebook trebuie luată serios în considerație (vezi textul, la finalul articolului). Dacă nu de capii IMAS și de cei care le plătesc studiile, măcar de public, pentru că la mijloc poate fi vorba fie de o mare înșelătorie, fie de prostie. Cel mai probabil prima variantă, pentru care cei de la IMAS nu au explicat nici până azi de unde provine această imensă eroare.
Ultimul sondaj IMAS pe luna octombrie o ”comite” din nou în dreptul PMP, partid care vine după alegerile locale nu cu un eșec, ca Pro România sau ALDE (prăbușite în alegeri, dar salvate mult pe plus în sondajul IMAS), ci cu un succes, fiind singurul partid în afară de PNL, PSD și USRPLUS care a trecut pragul în Capitală.
O altă diferență astronomică apare în dreptul USRPLUS: alianța a luat sub 7% la votul politic în alegerile locale (cel care poate fi comparat cu votul din alegerile generale), dar apare cu o cotă de trei ori mai mare în măsurătoarea de imediat după alegeri!
Practic, cu excepția PNL și PSD (care au procente relativ în linia ultimului an), toate celelalte partide din ultima măsurătoare IMAS apar cu cote greu de explicat în raport cu cea mai clară măsurătoare: votul popular.
Redăm mai jos, cu roșu, partidele având cote inexplicabile în ultima măsurătoare sociologică. De asemenea, să reținem acest cifre pentru a le compara cu rezultate de după alegeri. Atunci vom avea o nouă ocazie să vorbim despre diferențele inexplicabile dintre cotele oferite de IMAS înainte de alegeri și rezultatele finale.
Topul partidelor în octombrie potrivit sondajului IMAS
PNL – 32,6%
PSD – 21,7%
Alianța USR Plus – 20,4%
Pro România – 8,9%
UDMR – 5,1%
PMP – 4,8%
ALDE – 2,5%
https://www.facebook.com/ioana.constantin.77/posts/3889987027682897
[…] Marea hoție din sondajele IMAS […]
[…] Marea hoție din sondajele IMAS […]