Marea Britanie nu-i iartă pe cei care se joacă de-a coronavirusul. Condamnare la închisoare pentru scuiparea poliţiştilor

2
1585

Petru Clej – corespondenţă de Londra pentru RFI 

Un bărbat care a scuipat la doi polițiști pretinzând că are simptome de Coronavirus a fost condamnat la un de închisoare în Marea Britanie. 

Paul Leivers, din comitatul Nottinghamshire, a recunoscut două acuzații de atac împotriva unor lucrători de urgență, iar justiţia a fost cât se poate de promptă în a tranşa cazul său.

Leivers a fost condamnat sâmbătă la Curtea de Magistrați din Nottingham la trei  zile după ce a fost arestat, un timp extrem de scurt după standardele obișnuite ale justiției din Marea Britanie.

„Urgentarea rezolvării acestei probleme este în interesul public, iar curtea nu se va da înapoi de a proteja ofițerii de poliție”, a spus judecătorul Leo Pyle, în pronunţarea sentinţei.

Poliția din Nottinghamshire a spus că Leivers nu este infectat cu Coronavirus și că ofițerii lor sunt „în siguranță și sănătoși„. Instituţia a numit comportamentul său „disprețuitor și îngrozitor” și a mulțumit judecătorului pentru că a trimis un mesaj „puternic și clar”.

Serviciul procuraturii (CPS) a avertizat că orice persoană care folosește Coronavirusul pentru a amenința lucrătorii de urgență se va confrunta cu acuzații grave.

Procurorul de caz a evidențiat pericolul grav cauzat de comportamentul inculpatului și impactul amenințării cu transmiterea virusului asupra victimelor și serviciului lor„, a spus Karen Thompson, de la CPS.

Instanța a fost de acord că este o circumstanță agravantă în caz, care se reflectă în sentința de descurajare pronunțată.”, a adăugat Thompson.

Ea a spus că CPS consideră astfel de infracțiuni ca „extrem de grave”, mai ales într-o perioadă în care „serviciile noastre de urgență sunt mai mult decât oricând necesare”.

Pedeapsa maximă pentru fiecare infracțiune din Legea privind agresiunile asupra lucrătorilor de urgență (infracțiuni) din 2018 este de șase luni de închisoare la curțile de magistrați (echivalentul judecătoriilor), iar judecătorul a decis ca cele două pedepse să fie executate consecutiv, deci pedeapsa totală a fost de un an.


În urmă cu aproape două săptămâni, în România s-a petrecut o faptă similară rămasă încă nepedepsită şi pe care chiar şi cei afectaţi o tratează cu relativă înţelegere.

Managerul spitalului Victor Babeş din Bucureşti, Emilian Imbri, a anunțat că va depune plângere pe numele unui pacient bolnav de coronavirus, căruia nu i-a fost dezvăluit numele. Pacientul ar fi scuipat medicii de la spital.
„Să se facă bine, să-l externăm şi apoi vom depune plângere. Este vorba despre un comportament al unui pacient, comportament care nu este anormal, dar care ne va face pe noi, corp medical si instituţia pe care o reprezintă să depunem o plângere, după ce acest pacient va ieşi bine, pe picioare, sănătos şi vesel din spital„, a declarat Emilian Imbri, managerul spitalului.
Acesta a precizat că medicii nu au fost în pericol, pentru că sunt echipaţi corespunzător.
„Gestul, însă, este unul care nu îşi găseşte explicaţii. Sunt mici manifestări pe care le practică din când în când. Poate e de bucurie că se simte mai bine”, a precizat Imbri pentru Mediafax.
Întrebat dacă este vorba despre pacientul care a ajuns iniţial la Spitalul Universitar și care a acuzat dureri cardiace şi a mințit că n-ar fi fost plecat din ţară, managerul spitalului a evitat să ofere detalii.
„Lasaţi-mi dreptul de a face plângerea public după ce acest pacient se externează în viaţă şi într-o stare bună. Atunci se va face cunoscută persoana”, a conchis Imbri.

2 comments

Leave a reply