marți, noiembrie 30

MAREA BRITANIE. Efectul Brexit “îi vânează” pe cei mai vulnerabili europeni comunitari

Rezidenții comunitari aflați într-o situație precară sau mai în vârstă se confruntă cu mai multe dificultăți decât ceilalți pentru a-și regulariza șederea înainte de iulie
0
1096

Rezidenții comunitari aflați într-o situație precară sau vârstnicii se confruntă cu mai multe dificultăți decât ceilalți pentru a-și regulariza șederea înainte de iulie

Aproape un milion de imigranți au decis să părăsească Marea Britanie și să se întoarcă în țările lor în 2020, potrivit Observatorului privind Imigrația de la Universitatea din Oxford (MO).

Imposibilitatea gasiri unui loc de muncă, lipsa  ajutorului social datorită iregularitatilor și izolarea  carantinizarii ar fi cauzele principale ale părăsirii Marii Britanii.


 

Noua lege a imigrației aprobată de guvernul Boris Johnson, în vigoare de la 1 ianuarie, va complica foarte mult întoarcerea celor care vor să o încerce în viitor.

Dar aplicarea definitivă a Brexitului, la mijlocul acestui an, amenință să devină o bombă cu ceas pentru mii de oameni convinși că se bucură deja de o viață stabilă și stabilită în această țară.

“Problema va veni la mijlocul anului, cu bătrânii care încep să întâmpine probleme și își dau seama, de exemplu, că nu au nici măcar un pașaport reînnoit după atâția ani”, o sursă din serviciile diplomatice spaniole din Regatul unit.

Guvernul conservator a lansat, începând din martie 2019, așa-numitul schemă de decontare a UE (Programul de decontare pentru cetățenii UE).

Prin intermediul unui serviciu online, orice comunitate rezidentă pe teritoriul britanic ar putea solicita reședința prin prezentarea pașaportului și a unui document care dovedește o ședere anterioară de cel puțin șase luni (contract de închiriere, taxe municipale sau factură la electricitate și gaz).

Odată ce cererea a fost recunoscută și acceptată de Ministerul de Interne, drepturile la mobilitate, muncă sau asistență socială și de sănătate înainte de Brexit, răman neschimbate.

Până în prezent, potrivit unor surse oficiale, puțin peste cinci milioane de oameni au dobândit noul statut (la începutul negocierii privind Brexit, în Marea Britanie se estimau circa de 3,6 milioane de cetățeni ai UE, aflați pe teritoriul regatului).

Resultado de imagen de brexit immigration

Până la 30 iunie 2021, fereastra rămâne deschisă, cu condiția dovedirii rezidenței înainte de 31 decembrie 2020, când s-a încheiat perioada de tranziție.

 

 

“Majoritatea cetățenilor UE care locuiesc în Marea Britanie sunt tineri și cu o înaltă educație și nu ar trebui să aibă nicio problemă în înțelegerea și utilizarea unui proces de petiție care a fost simplificat la maximum”, a declarat Madeleine Sumption, directorul MO.

“Dar amenință să prezinte, în schimb, mult mai multe dificultăți pentru anumite grupuri de oameni care fie nu sunt conștienți de, acest proces, fie aparțin unor grupuri vulnerabile care suferă prin excludere socială sau abuzuri,” adaugă el.

Cifrele recensământului din Marea Britanie sunt neclare, dar MO estimează în jur de 140.000 de persoane care au venit în această țară acum mai bine de 30 de ani.

Vârsta lor medie este de aproximativ 68 de ani și mulți dintre ei tind să creadă că sunt scutiți de noua schemă sau chiar nu știu de existența ei. În cazul copiilor născuți pe teritoriul britanic, legea nu le acordă imediat cetățenia, așa că părinții trebuie să-i înregistreze în același sistem.

Cifrele anterioare indicau existența în această situație a aproximativ 700.000 de minori.

Olandezul Wiard Sterk, unul dintre promotorii campaniei The3Million în apărarea drepturilor cetățenilor comunității în fața Brexitului, avertizează că, chiar și în cazul în care 70% sau 80% dintre rezidenți finalizează cu succes procesul de regularizare, posibilul numărul de persoane care vor fi neprotejate este îngrijorător.

„Ne întâlnim cu cazuri similare scandalului Windrush, în care mulți oameni nu au documente, în ciuda faptului că au locuit în această țară pentru cea mai mare parte a vieții lor”.

Windrush a fost prima navă care a transportat sute de afro-caribeni din coloniile britanice în Marea Britanie la sfârșitul anilor 1940.

În timpul guvernării conservatoarei Theresa May, mulți dintre ei au fost returnați în țările lor de origine când, la sfârșitul călătoriei lor de vizită, nu au mai putut intra din nou pe teritoriul britanic.

“Guvernul a precizat deja că oricine îndeplinește cerințele pentru a beneficia de schemă și are motive rezonabile pentru a fi ratat termenul limită va avea noi oportunități de a prezenta petiția”, a explicat pentru EL EL Kevin Foster, secretarul de stat pentru Imigrare,  într-un interviu recent.

Dar Executivul Boris Johnson nu a definit încă clar care ar fi aceste motive rezonabile, în timp ce noile reguli de imigrare mult mai restrictive sunt deja în vigoare.

Diferite organizații umanitare au denunțat situația tuturor cetățenilor UE în circumstanțe vulnerabile care au determinat  creșterea numărului  „persoanelor fără adăpost”, din Regatul Unit.

Se mai estimează că numărul acestora  ar putea ajunge până la 2.000, majoritatea fiind din Polonia și România.

„Expulzarea lor ar fi ultima soluție și, mai întâi, le vom cere să părăsească voluntar țara cu ajutorul public. Dacă aceștia refuză, s-ar putea să fim obligați să îi expulzăm “, a declarat pentru ziarul Politico un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Guvernul Johnson a lansat un plan de returnare voluntară, care ii include pe cetățenii comunitari care locuiesc în Regatul Unit, cu un ajutor de până la 2.300 de euro, dar numărul de persoane care au apelat la  această ofertă este necunoscut în acest moment.

sursa: elpais.com

Leave a reply