duminică, iulie 21

Marea Britanie anunţă primul produs farmaceutic eficient la pacienţii grav afectaţi de COVID 19: dexametazona

0
1953

La șase luni de la apariţia celei mai grave pandemii din secolul XXI, care a curmat aproape jumătate de milion de vieți în întreaga lume, cercetătorii din Regatul Unit susțin că au găsit care este acum primul tratament capabil să prevină moartea din cauza COVID 19 la pacienţii grav afectaţi: dexametazona .

Cei responsabili de studiul clinic RECOVERY (recuperarea), realizat în Marea Britanie între mai mult de 11.000 de pacienți, au anunţat astăzi că acest medicament reduce mortalitatea în rândul pacienților cu stări foarte grave care au nevoie de respirație asistată. Medicamentul nu a arătat niciun beneficiu în rândul pacienților cu boală COVID 19 mai ușoară, notează The Guardian.

Terapia cu dexametazonă în doze mici poate reduce mortalitatea pacienților cu coronavirus cu până la o treime. Această concluzie a fost făcută publică de ministrul britanic pentru Sănătate și Afaceri Sociale, Matt Hancock, care a anunțat succesul primului studiu clinic pentru un tratament împotriva Covid-19.

Universitatea din Oxford a declarat într-un comunicat de presă că medicamentul, parte a celui mai mare experiment din lume pentru a evalua eficacitatea tratamentelor existente pentru a trata virusul, „a scăzut riscul de deces cu o treime pentru pacienții cu ventilație mecanică”, în timp ce «pentru cei care au avut nevoie de oxigen, a redus decesele cu o cincime”.

Dexametazona este un medicament binecunoscut – a fost descoperit în 1957 – și este ieftin. Este un corticosteroid cu efecte antiinflamatorii și un suprimant al răspunsului imun, care este utilizat împotriva reacțiilor alergice puternice și a bolilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă. Organizația Mondială a Sănătății îl consideră un medicament esențial pentru orice sistem de sănătate.

Acest grup de studiu britanic a analizat 2.104 infectați care au fost selectați la întâmplare pentru a primi acest medicament. Evoluția a fost comparată cu cea a nu mai puţin de 4.321 de pacienți care au primit îngrijiri obișnuite împotriva COVID 19. Mortalitatea în rândul celor care au avut nevoie de respirație asistată a fost de 41%, în timp ce cei care au avut nevoie de oxigen au avut o rată a mortalității de 25%. Printre pacienții care nu au avut nevoie de aceste două intervenții, mortalitatea a fost de 13%. Dexametazona a redus mortalitatea cu o treime la primul tip de infectat și cu o cincime în al doilea. La pacienții cu forme mai puțin severe nu a fost observat niciun beneficiu.

Peter Horby (Twitter)

„Dexametazona este primul medicament care îmbunătățește supraviețuirea celor afectaţi de Covid-19”, spune Peter Horby (alăturat), un cercetător la Universitatea din Oxford și unul dintre coordonatorii procesului de studiu.

„Supraviețuirea este mai lungă în rândul pacienților care necesită respirație asistată, așa că acest medicament trebuie administrat tuturor pacienților în această stare. Dexametazona este ieftină, disponibilă și poate fi folosită acum pentru a salva vieți în întreaga lume„, a adăugat cercetătorul într-un comunicat de presă lansat de instituția sa.

„Deși preliminare, aceste rezultate sunt foarte clare, dexametazona reduce riscul de a muri la pacienții cu complicații respiratorii grave”, a adăugat medicul Martin Landray, o altă persoană responsabilă de investigaţii de la Oxford. „Este minunat că primul tratament care se dovedește a preveni decesele este disponibil și accesibil la nivel mondial”, a adăugat el.

Rezultatele sunt deosebit de pozitive, deoarece vin la scurt timp după ce liderii proiectului de studii clinice au anunțat că unul dintre cele mai promițătoare tratamente posibile – hidroxiclorochina – nu are efect pozitiv asupra pacienților spitalizați. Studiul britanic testează, de asemenea, eficacitatea altor tratamente, inclusiv celor care folosesc plasmă de la pacienți recuperați.

Antoni Trilla, medic la Spitalul Clinic de Barcelona și consilier științific al Guvernului, solicită prudență: „După toate problemele cu alte medicamente, este necesar să se aplice o doză suplimentară de prudență. Acestea sunt date preliminare, trebuie să așteptăm să vedem toate datele publicate în mod corespunzător pentru a judeca”, adaugă el.

Leave a reply