Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Zidul comemorării eroilor din centrul Kievului

0
1514

Premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită oficială în Ucraina, a depus, miercuri, o coroană de flori la Zidul comemorării eroilor căzuţi în război, aflat în centrul Kievului.

La eveniment au participat şi miniştrii Apărării – Angel Tîlvăr, Energiei – Sebastian-Ioan Burduja, Sănătăţii – Alexandru Rafila, Economiei – Radu Oprea şi Agriculturii – Florin Barbu, dar şi secretari de stat de la ministerele Afacerilor Interne şi Transporturilor.

De asemenea, la depunerea de coroane a luat parte şi adjunctul ministrului de Externe al Ucrainei, Yevhen Perebynis.

Premierul Marcel Ciolacu a avut, ulterior, o întrevedere cu premierul ucrainean Denys Shmyhal, iar apoi a participat la şedinţa comună a guvernelor român şi ucrainean.

Agenda vizitei la Kiev cuprinde şi o întrevedere cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar şi cu preşedintele Radei supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.

Premierul Marcel Ciolacu se va afla miercuri la Kiev unde va participa, împreună cu mai mulţi membri ai Cabinetului şi experţi din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătăţii, la prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al Executivului, prim-ministrul Marcel Ciolacu are întrevederi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal, alături de care va susţine declaraţii comune de presă, precum şi cu preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk, citează stiritvr.

Vizita la Kiev are două obiective clare – promovarea drepturilor românilor din Ucraina şi semnarea unor acorduri bilaterale importante, care să pună bazele unei colaborări mai aplicate în mai multe sectoare. Ucraina poate conta pe România acum şi pe termen lung pentru că avem capacitatea de a deveni un centru de suport logistic pentru reconstrucţia acestei ţări”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, citat în comunicat.

În contextul vizitei la Kiev, şeful Executivului de la Bucureşti va depune o coroană de flori la Zidul Apărătorilor Căzuţi ai Ucrainei şi va participa la dejunul de lucru oferit în onoarea delegaţiei române de premierul Denys Shmyhal

Premierul Marcel Ciolacu a transmis miercuri, într-un mesaj online, la Forumul Rebuilding Ukraine, care are loc la Bucureşt, că Ucraina poate conta pe România acum şi pe termen lung în privinţa procesului de reconstrucţie şi a susţinerii integrării Ucrainei în NATO şi Uniunea Europeană.

„Azi la Kiev, împreună cu omologul meu, proiectăm într-un cadru extins de cooperare sectorială pentru conectarea ţărilor noastre la capacitate maximă. Mesajul meu este clar – Ucraina poate conta pe România acum şi pe termen lung. Mă refer în primul rând la procesul de reconstrucţie şi la susţinerea integrării Ucrainei în NATO şi Uniunea Europeană. România va fi unul din promotorii principali din UE de extindere cu Ucraina şi Republica Moldova. Cunoaştem din experienţa noastră beneficiile integrării europene, atât cele economice, cât şi cele destinate asigurării unei democraţii funcţionale.

Eu sunt promotorul unui dialog constructiv şi al cooperării. Acesta este de fapt spiritul unui parteneriat strategic de lungă durată, iar cel mai bun exemplu a fost după ridicarea restricţiilor la importurile de grâne, în septembrie. Am făcut tot posibilul ca pe baza dialogului să găsim formula cea mai potrivită pentru a asigura tranzitul cerealelor din Ucraina, protejând totodată interesele producătorilor agricoli români. Rezultatul este foarte bun pentru ambele părţi”, a afirmat Ciolacu într-un mesaj online la Forumul Rebuilding Ukraine, organizat de Camera de Comerţ Bilaterală România – Ucraina, sub înaltul patronaj al premierilor celor două ţări.

El a adăugat că România şi Ucraina au găsit împreună un model de cooperare în domeniul tranzitului de cereale pe care şi alte state vecine Ucrainei probabil îl vor adopta.

Acesta este doar primul pas în cadrul unei construcţii mai ample a raporturilor noastre. Am pus bazele primei strategii bilaterale în domeniul transporturilor rutiere pe care un stat al UE o încheie cu Ucraina. Astăzi semnăm acest document important, avem girul Comisiei Europene şi, mai ales, perspectiva finanţărilor pentru deschiderea şi modernizarea punctelor de trecere a frontierelor. Mai departe vom extinde finanţările pentru modernizarea şi extinderea reţelei de conexiuni maritime, fluviale şi feroviare. Ne vom mişca repede pentru concretizarea proiectelor de transport fluvial şi feroviar, având în vedere că ne-am angajat să creştem capacitatea de transport a cerealelor de la 2 la 4 milioane de tone pe lună”, a mai spus premierul.

Ciolacu a menţionat că miercuri, la Kiev, este organizată prima şedinţă interguvernamentală cu miniştri şi experţi din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătăţii, scrie sursa citată.

„Punem astfel bazele unei reţele de conexiuni multisectoriale. Cred că prin acordurile şi memorandumurile parafate astăzi vom fi în măsură să stabilim în România un veritabil hub logistic pentru reconstrucţia Ucrainei. Sunt sigur că urmând o bună coordonare la nivel european vom obţine finanţările necesare, astfel încât Ucraina să se poate baza pe România în procesul de reconstrucţie. Aş mai adăuga un element esenţial din discuţiile tripartite avute cu omologii din Bulgaria şi Grecia, la Varna.

Am stabilit acolo măsuri concrete de extindere a reţelei de transport pe axa Nord – Sud. Vrem ca România să asigure eficient legăturile Ucrainei în Sudul Europei prin portul Constanţa şi terestru prin Bulgaria către portul grecesc Alexandroupolis. Acum lucrăm pentru a asigura viitorul reconstrucţiei Ucrainei, astfel încât partenerii internaţionali din America, Europa şi din Asia să poată veni cu încredere în ţările noastre pentru a investi şi a reconstrui”, a mai afirmat Ciolacu.

Leave a reply