marți, ianuarie 21

Marcel Boloș: „România nu va pierde niciun leu din tranșa a II-a din PNRR”

0
438

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat, miercuri seara, la Europa FM, că România nu va pierde niciun leu din tranșa a doua a PNRR. El recunoaște că au fost niște probleme de natură tehnică, pe cale de a fi rezolvate, și că săptămâna viitoare vom avea răspunsul de la Comisia Europeană. În cel mai rău caz – spune ministrul Boloș – o sumă de 140 de milioane de euro va fi suspendată, până la remedierea problemelor constatate, nicidecum pierdută.

Site-ul Curs de Guvernare a scris că Ministerul Finanțelor Publice a publicat pe site documentul referitor la evoluția fluxurilor financiare dintre România și UE la data de 31 martie 2023, document din care reiese că, în ciuda declarațiilor publice optimiste, Palatul Victoria are mari probleme cu implementarea PNRR și cu atragerea fondurilor alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Potrivit sursei citate de g4media, Coaliția de guvernare ia în calcul numai 1,9 miliarde, pentru că probabil știe că va pierde următoarele plăți, condiționate de jaloane: va pierde o plată de 1,3 miliarde din cererea a doua de plată – din cauza jaloanelor de la energie, și va mai pierde încă 3,2 miliarde – valoarea cererii nr. 3 de plată, dependentă de îndeplinirea reformei pensiilor speciale.

Ce pot să vă asigur cu certitudine este că nu vom pierde din cererea de plată doi niciun euro. Vor fi cel mult amânați. Dacă aceste chestiuni de natură procedurală care nu au treabă cu fondul problemei vor fi percepute de către Comisie ca și un motiv pentru plată parțială atunci 140 de milioane de euro le vom avea suspendate, dar nu pierdute”, spune Marcel Boloș.

În ceea ce privește tranșa a treia de bani de la PNRR, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene spune că aceasta depinde de reforma companiilor de stat.

Această reformă care se rezumă nu numai la administrarea de patrimoniu, dar și la numirea membrilor în consiliul de administrație va conta de această dată expertiza tehnică a celor care sunt numiți în consiliile de administrație. Din felul în care acești indicatori de perfomanță sunt implementați urmează subvențiile. Nu or să fie toate companiile statului care primesc subvenții, dar or să fie companii de stat care înregistrând perfomanță economică fie continuă investițiile în domeniul de activitate pe care îl au sau dacă nu au investiții statul încasează mai mulți bani”, a explicat Marcel Boloș la Europa FM.

Leave a reply