Manhattan-ul Europei şi-a deschis porţile. Benidorm revine la viaţă, dar Europa luptă în continuare cu pandemia

0
1976

Prelungirea stării de alarmă sau de urgenţă, denumirea diferă în funcţie de stat, ajută la blocarea răspândirii coronavirusului, dar loveşte în mediul de afaceri, în economia ţărilor europene şi implicit în buzunarele familiilor.

Situaţia e valabilă de la un capăt la altul al Europei.

În Spania, Inițial autoritățile anunțaseră că toată ţara va intra din 11 mai în următoarea fază de relaxare a restricțiilor, numită şi „faza 1”, apoi s-au răzgândit.​

Spania a fost împărțită în două. Cele mai mari provincii – Madrid, Cataluña și Valencia – rămân în faza 0, cea de pregătire, din cauză că, potrivit Guvernului, nu îndeplinesc condițiile sanitare de siguranță. Așa că românii care au afaceri în aceste regiuni vor mai avea de așteptat încă două săptămâni până la reluarea activității.

O mare presiune vine dinspre Valencia, cel de-al treilea mare oraş al Spaniei, spre Guvernul central de la Madrid. Capitala regiunii denumită „Comunitatea Valenciană” este presată la rândul ei de foarte multe companii şi mici comunităţi de coastă să obţină ieşirea din carantină, deoarece industria turistică din zonă are mare nevoie de revenirea la viaţă.

Benidorm, numită şi capitala turismului spaniol, a revenit la viață astăzi, chiar dacă este mult sub posibilitățile sale. Nu o face la capacitate maximă – hotelurile vor trebui să aștepte în continuare – dar iese din amorţire și asta este foarte mult pentru cel mai important oraș turistic din Comunitatea Valencia, unde până acum nu se distingeau anotimpurile, pentru că toate erau rentabile.

Relaxarea măsurilor antipandemie este vitală pentru etalonul spaniol de soare și plajă, datorită particularității sale cu alte zone cu care concurează: municipalitatea trăiește exclusiv din turism și sectorul serviciilor. Progresia către faza 1, în termeni economici, se traduce prin redeschiderea teraselor și magazinelor.

Nu există clienți pentru toate barurile și restaurantele – orașul are 70.000 de locuitori înregistrați, care ajung însă la 700.000, în vremuri fără coronavirus – plus milioane de vizitatori anual. Iar prognozele sale nu sunt deloc optimiste, notează El Mundo.

„Estimăm că vor exista cu 20% mai puțin business”, afirmă liderii locali. Astăzi, terasele și barurile erau deschise, dar au făcut acest lucru inegal şi cu frâna trasă. Cele din zonele turistice sunt încă închise.

Cei din cartiere lucrează, cu măsurile de securitate corespunzătoare. Acestea vor fi deschise săptămâna aceasta până la 23:00. Consiliul orășenesc Benidorm le-a permis patronilor să-și scoată toate mesele pe stradă, extinzând astfel spațiul permis. Timp de două săptămâni, consiliul a lansat un plan gratuit de dezinfectare pentru fațade și spații de care au beneficiat peste 200 de localuri. În ceea ce privește întreprinderile, doar 38% s-au deschis. Niciuna dintre ele nu este destinată turismului.

Oraşul de coastă Benidom, parte din regiunea Comunitatea Valenciană, este considerat perla turistică a Spaniei şi chiar a Europei mediteraneene, ca număr de turişti. El mai este denumit şi „Manhattan”-ul Europei, după asemănarea cu „zona zero” a New York-ului, prin hotelurile tip „zgârie-nori”.

Anul 2018 va intra în istoria turismului în Benidorm ca unul dintre exercițiile cu cele mai bune rezultate pentru sectorul hotelier, cu recorduri istorice.

Acest lucru se reflectă în bilanţul rezultatelor publicate de asociația turistică Hosbec, potrivit căreia orașul a depășit 11,7 milioane de înnoptări în paturi de hotel și a reușit să ocupe 8 din fiecare zece locuri de înnoptat turistic, pe tot parcursul anului.

În total, Spania a primit în 2019 un număr de 83,7 milioane de turişti străini, care au cheltuit însumat nu mai puţin de 92,2 miliarde de euro.

Spania deţine aproape 6.000 de kilometri de litoral în partea Peninsului Iberice (la Marea Mediterană) şi în arhipelagurile Baleare (tot în Mediterană) şi Canare (în Oceanul Atlantic).

 

Leave a reply