luni, septembrie 26

„Mamă, îmi este frică să nu mor”. Medici care şi-au dat viaţa pentru salvarea pacienţilor cu coronavirus

1
1793

În România, s-a creat un mare scandal pe cazul infectărilor de la Suceava şi mulţi au cerut sancţiuni, pedepse, capete tăiate, deşi ce s-a întâmplat în nord-estul ţării se putea întâmpla oriunde. Felul în care s-a extins pandemia nu putea fi prevenit, nimeni n-a fost pregătit pentru o astfel de criză.

Ca dovadă că este exemplul Spaniei, ţară cu un sistem medical de top în lume. Aici, cazuri ca Suceava au fost nenumărate iar victime nu au fost doar pacienţi, ci şi multe cadre medicale.

Luis Pérez, în vârstă de 61 de ani, medic la unitatea SUMMA de îngrijire la domiciliu din orașul Madrid El Molar, a devenit ultima victimă mortală a coronavirus în Spania, în această duminică. Acest profesionist, „foarte drag și unul dintre pionierii în atenția urgențelor și a situațiilor de urgență la Madrid”, dezvăluie colegii, a fost depistat pozitiv cu Covid-19, la jumătatea lunii martie.

Cazul lui se adaugă unei duzine de medici și asistente care au murit în ultimele săptămâni, despre care a relatat pe larg, într-un reportaj bine documentat, ziarul El Pais. Marea majoritate au lucrat în asistența primară, ceea ce arată lipsa de protecție a grupului care se află în linia întâi a frontului pentru apărarea pacientului infectat cu coronavirus.

Sara iubea medicina

La fel ca el este dr. Sara Bravo, de exemplu, care la 28 de ani îşi atinsese deja visul de a practica medicina. Sau ca Nerio Valarino González, de 59 de ani, care a emigrat în Spania din Venezuela, în urmă cu trei ani, și s-a confruntat şi el cu Covid-19 într-un spital.

Cel puțin 12.300 de angajaţi în sistemul medical au fost infectați în toată țară, aproximativ 15% din numărul total de cazuri, după cum a raportat săptămâna trecută María Jesús Sierra, șef de zonă al Centrului pentru coordonarea situațiilor de urgență și alerte de sănătate din Ministerul Sănătății.

Deși, după cum a adăugat ea, 85% au evoluat favorabil și au revenit acasă. Explicația pentru faptul că există atât de multe cadre medicale infectate și, cu toate acestea, procentul de decese este mai mic, a fost oferită de Fernando Simón, directorul Centrului de Coordonare:

„Când există un cadru medical infectat, toți cei din jur sunt testați și sunt identificați pozitivii.  8,8% dintre ei au necesitat spitalizare, în timp ce în rândul pacienţilor ne-sanitari 42% au avut nevoie de spitalizare. Cu alte cuvinte, în rândul profesioniștilor, necesitatea păstrării lor în serviciu necesită mai multe teste și, astfel, aceștia identifică cazuri ușoare sau chiar asimptomatice”.

Ultimele cuvinte pe care dr. Sara Bravo, în vârstă de doar 28 de ani, le-a fost adresată mamei sale au fost printr-o tabletă: „Mamă, îmi este frică să nu mor”. Doctoriţa, care se consulta la centrul de sănătate Mota del Cuervo (Cuenca), fusese internată pe 19 la spitalul Alcázar de San Juan (Ciudad Real). Verişoara ei, Anabel Fernández, spune că ea suferea de astm, dar că rar a necesitat un inhalator.

Tânăra doctoriţă bănuia că s-a infectat de la un paznic, pe care l-a tratat după ce o prietenă medic i-a cerut favoarea să o înlocuiască. „Nu a refuzat niciodată astfel de lucruri”, spune Anabel.

În acea zi, a asistat alţi câțiva pacienți cu Covid-19 și a observat curând simptomele: „Simțea ca o nicovală în piept, a început să se simtă foarte rău”. Au trecut apoi nouă zile. Sâmbătă, 28 martie, rudele ei au discutat cu un medic care le-a spus că, „doar cu excepția unei minuni”, următorul apel va fi comunicarea morții ei.

„Și așa a fost”, spune verişoara, în lacrimi.

 

1 comment

Leave a reply