Mălin Bot se destăinuie: „Cine sunt. Ce am făcut. Cine mă susține. De ce rezist”

0
830

„Mulți dintre cei care aud numele meu cunosc activitatea mea recentă, puțini știu povestea mea, de la început până astăzi. De aceea am scris acest mic capitol al unei cariere profesionale de 26 de ani în care am ajuns să cunosc ”industria” aceasta de pe toate palierele,” scrie jurnalistul independent pe contul portalului personal, Patreon.

„Tocmai această experiență completă cu presa românească actuală m-a făcut să devin independent și să lupt pentru a deschide acest drum nou fără precedent: jurnalismul total liber, susținut direct de public.
Sunt aici pentru a spune ceea ce cred și ceea ce îmi dictează conștiința, nu pentru a face cuiva pe plac. Vă sunt mult mai util atunci când vă contrazic convingerile și vă pun pe gânduri, decât atunci când vă confirm ceva ce știți deja.
Vă sunt mult mai util atunci când vă contrazic convingerile și vă pun pe gânduri, decât atunci când vă confirm ceva ce știți deja.

Am parcurs toate treptele meseriei, de la simplu reporter al unei televiziuni și ziarului local din Reșița, TV TerraSat și ziarul Timpul, până la redactor-șef și realizator de emisiuni, la București.

Sunt născut în capitala Banatului Montan, Reșița, dar m-am format profesional la Timișoara.

În capitala Banatului am urmat cursurile Facultății de Jurnalism și am obținut licența în Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea de Vest din Timișoara, în anul 2000.

În timpul facultății am coordonat ca redactor-șef revista ”Tempo” a Universității Banatului. În paralel am colaborat cu posturi de radio cum este Radio Timișoara, radiu 11Plus, dar și cu postul TV TeleUniversitatea, al campusului universitar, precum și cu echipa de știri a TVR Timișoara.

Cele mai interesante experiențe din timpul facultății și imediat după au fost colaborările cu trustul Agenda și ziarul Timișoara.

Agenda a fost primul trust privat de presă și a tipărit o vreme revista ”Tempo”, unde eram redactor-șef. Astfel am cunoscut personal un pionier al presei libere: Zoltan Kovacs, patronul de atunci al trustului Agenda.

Capacitatea lui de a construi din nimic un săptămânal regional care era atunci cel mai citit și un cotidian m-au inspirat în carieră.

Imediat după terminarea studiilor, în anul 2.000, am devenit director executiv al Ziarului Timișoara, primul ziar liber apărut la Timișoara și un simbol al rezistenței anti FSN – PDSR, unde am câștigat cel mai important lucru din cariera profesională: Adevărul despre 1989 și Revoluția de la Timișoara.

Ziarul Timișoara, condus la acea vreme de Oscar Berger (nu mai este printre noi) era ziarul Societății Timișoara formată în jurul grupului revoluționar din decembrie 1989. Societatea Timișoara.

Vorbim despre grupul de intelectuali care a formulat Proclamația de la Timișoara.

Acea experiență este definitorie pentru formarea mea profesională, pentru că a cimentat toate convingerile pentru care lupt și astăzi.

Nu vă ascund faptul că, venind dintr-un oraș muncitoresc cum e Reșița, convingerile mele politice erau mai degrabă influențate de TVR-ul controlat de Iliescu. Însă la Societatea Timișoara aveam să aflu că adevărul este total diferit și acolo.

Acolo am înțeles viziunea lustrației, importanța ruperii de trecutul comunist. În seara în care președintele Emil Constantinescu a spus, la Opera din Timișoara, că l-a învins ”sistemul” eram acolo și în anii ce au urmat am încercat mereu să înțeleg ce este acest ”sistem” și cum poate învinge chiar și un președinte.

Jurnalistul Iosif Costinaș, care îmi fusese profesor la Facultatea de Jurnalism și cadru didactic coordonator al Revistei ”Tempo”, este cel datorită căruia am ajuns la ziarul Timișoara. Iosif Costinaș și-a dedicat viața, ca jurnalist, investigării crimelor Revoluției de la Timișoara și a murit în condiții suspecte.

Luni de zile a fost declarat dispărut și apoi rămășițe ale unui schelet găsit într-o pădure au fost identificate ca fiind ale lui.

Ancheta a concluzionat că a fost o sinucidere, dar foarte multe lucruri contrazic această teorie. Ulterior, aveam să realizez o anchetă pentru TVR Timișoara despre această ”sinucidere” necredibilă.”

Citiți întreg mesajul lui Mălin Bot aici

Leave a reply