Mălin Bot nu se lasă, în cazul „10 august”! Jurnalistul atacă în instanță decizia DIICOT care-i salvează pe capii Jandarmeriei

1
2509

Șocul provocat de clasarea parțială, la DIICOT, a Dosarului privind violențele jandarmilor, din 10 august 2018, nu l-a demobilizat pe Mălin Bot, unul dintre foarte puținii jurnaliști de investigații din presa românească rămas pe baricadele adevărului total.

Înarmat cu micul său arsenal video și un flipchart ajutător menit să explice conexiunile dintre capii afacerii, Mălin Bot a prezentat pe scurt cazul și a promis că se va bate personal în instanță pentru ca șefii Jandarmeriei de la momentul măcelului din Piața Victoriei să nu fie scoși din ancheta penală, așa cum a decis DIICOT.

Gazetarul cu foarte mare implicare civică a descris, în transmisiunea sa din fața DIICOT, legăturile dintre Georgiana Hosu, șefa instituției, și ”celebrul călău din dosarul 10 august, colonelul Paraschiv”, implicat în operațiunea de atac al jandarmilor asupra manifestanților din Piața Victoriei.

”Soțul Georgianei Hossu a beneficiat de o mărturie favorabilă a colonelului Paraschiv într-un alt dosar în care este anchetat de DNA”, a explicat ziaristul, care a pus decizia de clasare parțială a Dosarului 10 august pe seama acestei conexiuni cu interese de familie.

”Georgiana Hossu a luat dosarul de la Parchetul Militar și a făcut o mare porcărie în el. Și în același timp… dar asta-i problema, că noi n-avem presă în România… în același timp am aflat că tot astăzi DIICOT a trimis în judecată dosarul Black Cube (n.r. – de spionare a Laurei Codruța Kovesi). A trimis în judecată numai partea legată de ex-colonelul SRI Dragomir (n.r. – fugit din România), dar a clasat partea cea mai importantă legată de Puiu Popoviciu, de foști generali din SIE (care au afaceri cu Puiu Popoviciu, Alexander Adamescu), de Mihai Răzvan Ungureanu”, a explicat Mălin Bot.

”Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției, a propus-o pe Georgiana Hossu șefa DIICOT, iar aceasta a făcut două mari mizerii: 1 – a trimis în judecată Dosarul Black Cube, după ce s-a asigurat că el nu va merge mai departe de colonelul Dragomir și că nu-i va ancheta pe adevărații păpușari din acest caz; 2 – încearcă să-i scoată basma curată pe capii Jandarmeriei din Dosarul 10 august. Am discutat cu avocatul meu și vom ataca în instanță hotărărea DIICOT care-i scoate basma curată pe șefii Jandarmeriei”, a anunțat jurnalistul de investigații.

Anunțul DIICOT care îi scapă pe șefii Jandarmeriei din Dosarul 10 august

Procurorii DIICOT au anunțat, miercuri, clasarea parțială a dosarului privind violențele de la 10 august și declinarea unei părți din anchetă către Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, privind intervenția unor jandarmi la protestul Diasporei. Șefii jandarmilor au scăpat de dosar, potrivit comunicatului instituției conduse de Giorgiana Hosu.

Comunicatul Parchetului

Prin ordonanța din data de 26.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus următoarele:
1.    Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale;

2.    Declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.
3.    Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, comisar şef de poliţie CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;
4.    În vederea aprecierii incidenței în cauza ce a format obiectul dosarului nr. 7475/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a dispozițiilor art.335 Cod procedură penală, respectiv cu privire la extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la lovire sau alte violențe prev. de art.52 alin.3 Cod penal cu referire la art.193 Cod penal, un exemplar al ordonanței a fost comunicat prim-procurorului acestei unități de parchet.

 

Explicațiile DIICOT pentru clasarea celor mai importante părți din anchetă

În ceea ce privește plângerea depusă de Jandarmeria Română, privind presupusa tentativă de lovitură de stat a manifestanților de la protestul Diasporei, procurorii explică faptul că ”acțiunile violente circumscrise evenimentelor publice care au avut loc în data de 10 august 2018 pe parcursul desfășurării autointitulatului ”Miting al Diasporei”, într-un demers de contestare a calităților profesionale/morale ale unor membrii ai executivului și Parlamentului, chiar dacă scopul declarat a fost acela de determinare a renunțării acestora la funcțiile  publice deținute, nu au avut și nu au putut avea valoarea de afectare a securității naționale circumscrisă unei acțiuni menite fie a genera schimbări la nivelul ordinii constituționale, fie a îngreuna sau împiedica exercitarea puterii de stat”.  În ordonanța de clasare a anchetei se mai arată că ”datele referitoare la acţiunile de protest din data de 10.08.2018, nu au indicat o situaţie generatoare a unei crize de ordine publică care prin complexitate, amploare şi intensitate să ameninţe sau să pună în pericol ordinea şi valorile constituţionale, sau îndeplinirea obligaţiilor internaţionale ale statului”.

Referitor la intervenția în forță a jandarmilor, procurorii DIICOT spun că era justificată pentru a nu fi puse în pericol viața și integritatea corporală a membrilor forțelor de ordine și a participanților la manifestație.

”În urma numeroaselor incidente violente dintre protestatari și forțele de ordine, momentul intervenţiei a fost decis de către comandantul acţiunii şi determinat de necesitatea eliminării riscurilor privind viaţa şi integritatea corporală a membrilor forţelor de ordine şi a participanţilor la manifestare (violențele îndreptate împotriva forțelor de ordine începuseră să capete forme extreme culminând cu sustragerea unei arme de foc și a muniției aferente pe fondul blocării, izolării și agresării brutale în mijlocul mulțimii a unui număr de doi jandarmi; înmulțirea situațiilor în care, în demersul de agresare a forțelor de ordine, obiectele contondente aruncate de unii protestatari loveau în cădere alți protestatari, etc.).  (…) Pe întreaga durată a acţiunii, forţele de jandarmerie, privite în ansamblul lor, au acţionat gradual  pentru restabilirea ordinii publice în zonele unde aceasta a fost grav tulburată, fiind extrase, când a fost posibil, persoanele turbulente din mulţime. Zonele unde s-a tulburat ordinea publică au fost izolate, fiind luate măsuri legale împotriva celor care au comis acte de violenţă, precum şi pentru protecţia participanţilor care se manifestau în mod paşnic şi civilizat. ” explică parchetul.

 

 

1 comment

  1. Eu 16 iulie, 2020 at 01:41 Răspunde

    Si asta e importantă, dar nimic de situaţia actuală cu legea pandemiei?! Ne legam de trecut care-i mai puţin primejdios decât o lege impotriva prop propriului popor?!

Leave a reply