
Principesa Margareta FOTO captură/ Casa Regală a României
Regele Charles al III-lea este un prieten al României şi are o profundă înţelegere a continentului european, în întregimea lui, afirmă Custodele Coroanei române, Margareta, într-un mesaj transmis, sâmbătă, cu prilejul încoronării suveranului britanic.
“Încoronarea de astăzi, la Londra, leagă trecutul de prezent printr-o tradiţie istorică de o mie de ani. O tradiţie care a continuat trecând prin războaie, cataclisme, revoluţii şi fundamentale schimbări ale lumii. Majestatea Sa Regele Charles este încoronat după aproape şase decenii de slujire devotată a Regatului Unit şi a Commomwealth. Întreaga mea viaţă am fost martora devotamentului său faţă de Coroană şi Naţiune”, spune Custodele Coroanei în mesajul amintit.
Aceasta, împreună cu Principele Consort Radu, urează suveranului britanic şi Reginei Consort, “o domnie binecuvântată, pentru un viitor mai bun al ţării lor şi al lumii întregi”.
Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea, care are loc sâmbătă, 6 mai 2023, va fi cea mai mare etalare de fast care va putea fi văzută într-o generaţie în Regatul Unit şi va oferi un impuls economiei britanice, au anunţat organizatorii şi Palatul Buckingham.
Charles, alături de soţia lui, Camilla, vor fi încoronaţi la Westminster Abbey din Londra în cadrul unui eveniment istoric ale cărui origini au o vechime de peste 1.000 de ani şi la care vor participa mii de militari într-o procesiune care se va întinde pe o distanţă de peste un kilometru şi jumătate prin centrul Londrei. Coroana de aur folosită în cadrul ceremoniei cântărește 2,2 kg, iar din anul 1066, toate ceremoniile de încoronare au avut loc la Westminster Abbey.
Aşa cum a anunţat anterior Palatul Buckingham, serviciul religios va fi diferit de cel dedicat reginei Elisabeta a II-a, în urmă cu şapte decenii, pentru a reflecta epocile diferite.
Doar 2.300 de invitaţi vor fi prezenţi în Westminster Abbey, în comparaţie cu cei 8.000 care au asistat la încoronarea din 1953, însă printre oaspeţi se vor afla 100 de şefi de stat, iar ceremonia va avea o durată mai mică. 6.000 de femei și bărbați din Forțele Armate britanice – precum și 400 de membri ai forțelor armate din 35 de țări ale Commonwealth – iau parte la ceremonie, informează caleaeuropeana.
Regele Charles al III-lea este al 40-lea monarh britanic care depune jurământul de credință. El este șef de stat în 14 tari, parte ale Commonwealth, plus în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Commonwealth este o asociație de nu mai puțin de 56 de țări, cu o populație totala de aproximativ 2.5 miliarde de persoane.
Campion al protecției mediului de peste 50 de ani, Regele a vorbit pentru prima dată în public despre pericolul poluării în 1970. Ca Prinț de Wales, Majestatea Sa a devenit președinte sau patron a 800 de organizații si inițiative caritabile.
Charles al III-lea a fost proclamat rege al Marii Britanii pe 10 septembrie 2022, la două zile de la decesul reginei Elisabeta a II-a, deschizând o nouă epocă pentru monarhia britanică.
Noul rege al Marii Britanii, Charles al III-lea are o prietenie de lungă durată cu România, bazată pe descendența comună și relațiile de rudenie cu Casa Regală a României, dar și pe afinitatea și atașamentul personale ale suveranului britanic pentru România, poporul român și biodiversitatea țării noastre.