duminică, martie 3

Maia Sandu: ”Vladimir Putin va fi arestat dacă va pune piciorul în R. Moldova”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marți că va ordona arestarea lui Vladimir Putin pentru crime de război dacă acesta va pune piciorul pe teritoriul țării sale, în baza mandatului emis de Curtea Penală Internațională, anunță Unimedia.info şi Ziarul Naţional din Chişinău, conform Agerpres.

”Da. Republica Moldova a semnat acordul privind Curtea Penală Internaţională şi Republica Moldova va respecta decizia instanţelor”, a declarat Sandu la postul Euronews România, ca răspuns la întrebarea dacă Putin va fi arestat în Republica Moldova, țară care a semnat şi ratificat Statutul de la Roma, tratatul fondator al CPI de la Haga, a cărei jurisdicţie nu este recunoscută de Rusia, potrivit media citate.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, și a comisarului pentru drepturile copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova, ca urmare a responsabilității lor în privința presupuselor crime de război legate de deportarea ilegală a copiilor din zonele ocupate de forțele ruse.

România s-a aflat printre cele 43 de țări care, în urmă cu un an, a sesizat această instanță pentru crime de război, crime împotriva umanității și crime de genocid în Ucraina.

Leave a reply