Mai mult „verde” în jurul catedralei Notre-Dame din Paris

0
516

O firmă din Belgia a fost aleasă pentru a reamenaja curtea și grădinile din jurul catedralei Notre-Dame din Paris. Printre modificările posibile se numără o creștere a spațiilor verzi de 30% și construirea unei zone de primire subterane care să aibă ieșire spre fluviul Sena.

Din cei 4 finaliști, proiectul arhitectului belgian Bas Smets a fost ales pentru a realiza transformarea în valoare de 50 de milioane de euro.

Proiectul va fi finalizat până în 2027, informează rfi.

Primarului Parisului Anne Hidalgo, care a pus accentul pe creșterea spațiilor verzi în centrul orașului, a precizat că peste 100 de copaci vor fi plantați în jurul catedralei emblematice Notre-Dame, oferindu-le ajutor turiștilor în zilele călduroase.

De asemenea, se va construi o fântână cu o suprafață de 5 metri care va funcționa în curte în zilele călduroase, despre care Smets spune că va răci temperatura solului cu până la 10 grade Celsius. Va funcționa folosind apă de ploaie, strânsă și depozitată sub pământ.

Lucrând alături de firma de amenajări exterioare Grau și arhitecții Neufville-Gayet, curtea construcției gotice va arată precum „un luminiș” într-o mică pădure, a precizat Smets.

În spatele catedralei, zona separată în prezent de garduri vii și porți se va transforma într-o mare grădină deschisă, oferind priveliște spre vitralii și contraforturi. Sub curte, parcarea va fi transformată într-o zonă spațioasă de primire, cu un pasaj care să le permită vizitatorilor să ajungă la cripta arheologică și la Sena.

Cealaltă parte a catedralei va fi înconjurată de o stradă pietonală, cu bănci și copaci.

Se așteaptă ca prima parte a lucrărilor în aer liber să fie finalizare la timp pentru redeschiderea catedralei în 2024, în timp ce restul modificărilor vor fi finalizate în 2027.

Incendiul din 15 aprilie 2019 a distrus o mare parte din acoperișul și turla catedralei, muncindu-se din greu de atunci pentru a readuce edificiul la gloria de dinainte.

Chiar dacă restaurarea va continua în următorii câțiva ani, se așteaptă ca slujbele să fie reluate până în aprilie 2024, când se vor împlini cinci ani de la incendiu.

Echipa lui Bas Smets s-a aflat și în spatele proiectului „Parc des Ateliers autour de la tour Luma” din Arles, sudul Franței, și a fost aleasă pentru a reamenaja centrul orașului Bruxelles.

Proiectele celor patru finaliști pentru grădinile și curtea de la Notre-Dame sunt expuse până pe 24 august la muzeul de arhitectură Pavillon de l’Arsenal.

Leave a reply