sâmbătă, iunie 25

Mai e noua mașină Lada ”bună de cărat cartofi”? Economia Rusiei, frânată

0
131

“Lada Granta Este cea mai accesibilă mașină nouă din Rusia, mașina anti-sancțiuni!”

Cu această frază, televiziunea de stat rusă a prezentat noua Lada proaspăt ieșită din fabrica din orașul Togliatti, la aproximativ 1.000 de kilometri sud-est de Moscova.

„Mai accesibil” poate fi singurul său punct forte. Din cauza sancțiunilor occidentale, producătorul auto rus nu poate importa toate componentele pe care obișnuia să le cumpere în străinătate.

Astfel, Lada Granta nu are airbag, nici sistem de frânare antiblocare, nici control al stabilității și nici pretensionatoare pentru centura de siguranță.

La aproape patru luni de la invadarea Ucrainei, noua Lada rezumă economia rusă: ea continuă să funcționeze, în ciuda faptului că unele părți îi lipsesc.

În 2011, pe atunci premierul rus Vladimir Putin a participat la evenimentul de lansare a noului model Lada, denumit Granta.

Invitat la un scurt test-drive, Putin a avut neplăcuta surpriză să nu poată deschide din prima portbagajul, dar mai ales să nu poată porni motorul!

Înaltul demnitar rus a fost nevoit să învîrtă cheia în contact de nu mai puţin de cinci ori, spre amuzamentul ziariştilor prezenţi!

După ce a parcurs circa un kilometru şi jumătate la volanul noii Granta, Putin a declarat despre maşină că “este bună de cărat cartofi!”.

——————

Economia rusă va rămâne de căruță

“Rusia nu a mai trecut printr-o criză. Dar intră într-o perioadă de uzură economică. Pentru toamnă și iarnă, se confruntă cu o realitate mai dură. În special, odată cu intrarea în vigoare a interdicției europene de import de petrol și produse rusești, guvernul rus trebuie să reducă cheltuielile. Rusia va avea inevitabil doi sau trei ani de economie stagnată. Întrebarea este dacă asta va dura 10 ani”, spune analistul spune Chris Weafer de la Macro Advisory din Moscova, citat de BBC.

“Rusia este izolată de multe importuri de tehnologie occidentală pe care pur și simplu nu le va putea înlocui. China a spus clar că nu va furniza Rusiei tehnologie sancționată, deoarece ea însăși se poate confrunta cu sancțiuni secundare”, adaugă acesta.

“Nu există niciun motiv să presupunem că economia Rusiei nu va putea funcționa. Dar o va face la un nivel mult mai scăzut de tehnologie și eficiență. Decalajul cu restul lumii va deveni mai mare. Economia Rusiei va rămâne în urmă”, conchide analistul citat de BBC.

————–

Leave a reply