MAE – omagiu pentru jurnaliştii care au murit în timpul agresiunii Rusiei în Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu, marţi, jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul agresiunii militare „ilegale” şi „neprovocate” a Federaţiei Ruse în Ucraina, relatând despre „atrocităţile invaziei”.

„Sacrificiul lor ne reaminteşte despre importanţa cunoaşterii şi redării adevărului, despre cât de esenţială este informaţia corectă, completă şi obiectivă şi despre datoria de a respecta şi proteja această profesie şi pe cei care o practică”, subliniază MAE, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertăţii presei.

MAE salută celebrarea, la data de 3 mai, a Zilei mondiale a libertăţii presei şi evidenţiază rolul fundamental al mass-media libere şi pluraliste, în toate formele sale, tradiţionale sau digitale, ca indicator esenţial al bunei funcţionări a societăţilor democratice contemporane.


„România promovează, la nivel internaţional, respectul pentru libertatea de exprimare şi de informare, libertatea presei, siguranţa şi independenţa jurnaliştilor. (…) Tema selectată de UNESCO cu ocazia marcării Zilei mondiale a libertăţii presei din acest an – ‘Jurnalismul sub asediul digital’ – analizează efectele digitalizării asupra libertăţii de exprimare, accesului la informaţii, confidenţialităţii şi siguranţei jurnaliştilor. Subiectul ales explorează ameninţările aduse profesiei de mijloacele digitale de supraveghere, dar şi modalităţile de contracarare a acestora”, arată Ministerul de Externe.

MAE evocă lecţiile „învăţate” din crizele globale recente şi atrage atenţia asupra necesităţii de a intensifica eforturile comune, la nivel global, pentru combaterea dezinformării, a ştirilor false şi propagării discursului instigator la ură prin canalele media digitale.

Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua mondială a libertăţii presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO din 1991. Marcarea acestei zile aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, componentă fundamentală a drepturilor omului.

Leave a reply