Macron își menține părerea cu privire la acordarea de garanții de securitate Rusiei

0
99

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a reiterat marți poziția cu privire la ”garanțiile” de securitate care ar trebui acordate Rusiei dacă vor avea loc discuții de pace la sfârșitul războiului din Ucraina, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Ziua păcii va implica discuţii. În primul rând privind garanţii pentru Ucraina, pentru integritatea sa teritorială, pentru securitatea sa pe termen lung. Dar şi pentru Rusia, ca parte ce va fi la un tratat de armistiţiu şi de pace”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu înregistrat luni şi difuzat marţi seara de canalele TF1 şi LCI.

Oricine îmi reproşează că mă aplec asupra unui astfel de subiect să îmi explice ce propune”, a adăugat preşedintele francez. ”Ceea ce propun oamenii care refuză să pregătească acest lucru şi să lucreze la el este un război integral, care va implica întreg continentul”, a avertizat Emmanuel Macron, adăugând că, în mod evident, este împotriva acestei variante.

La începutul lunii decembrie, preşedintele Macron şi-a atras critici din partea Ucrainei şi a unor ţări est-europene, fiind acuzat de unii că este prea îngăduitor sau prea deschis faţă de Moscova.

Declarațiile sale au fost primite cu un val de revoltă la Kiev și Bruxelles.

În loc de Nurnberg – să semnăm un acord cu Rusia şi să ne strângem mâna? Sângele ucrainean pe mâinile lui Putin nu va deranja business as usual? Ciudata logică a diplomației de covor, al cărei timp a trecut”, a adăugat acesta, sugerând astfel crearea unui tribunal care să judece responsabilii ruşi la fel cum au fost judecaţi naziştii după al Doilea Război Mondial.

La rândul său, Înaltul Reprezentat al UE, Josep Borrell, a subliniat că “ieșirea din război va trebui să se facă în conformitate cu legalitatea internațională”.

Palatul Elysee a revenit ulterior cu clarificări, spunând că declarațiile președintelui au fost scoase din context.

Leave a reply