”M-am vaccinat antigripal. Scade riscul de COVID cu 40%”. Sfaturile directorului de la ”Victor Babeș”-Timișoara

1
2214

În fiecare an, epidemiologii insistă asupra acestui lucru, dar în acest nou sezon 2020-2021, în mijlocul unei pandemii și cu coronavirusul la pândă, încercarea de a evita o epidemie de gripă prin vaccinare este mai importantă ca niciodată. În felul în care arată lumea astăzi, nu ne mai putem permite virușii respiratori care călătoresc în jur.

În principiu, toate măsurile preventive luate în pandemia de coronavirus (utilizarea unei măști, distanța fizică, spălarea mâinilor) ar contribui la reducerea riscului de transmitere a gripei. Datele gripale din emisfera sudică, unde iarna a trecut deja, sunt încurajatoare, dar nu ne putem culca pe-o ureche. Cum se va comporta virusul gripal anul acesta în emisfera nordică este încă necunoscut și va depinde de mulți factori.

„În ultimul timp, unii experţi au atras atenţia la nivel internaţional şi naţional că va urma şi valul al treilea al pandemiei, în februarie – martie, şi este posibil ca acest val să ne prindă cu spitalele pline. Vaccinările trebuie obligatoriu făcute antigripal şi antipneumpcocic. Personal, m-am vaccinat cu ambele, anul acesta. Dar trebuie să ţinem minte că nu acesta este vaccinul care să ne protejeze de COVID. Vaccinările antigripale şi antipneumococice nu protejează de COVID-19, dar conform unor studii, vaccinarea antigripală reduce cu 40% riscul de infectare cu coronavirus, ceea ce este foarte important. Ele reduc morbiditatea şi mortalitatea la grupurile de risc, inclusiv la personalul medico-sanitar. Accentuez acest aspect pentru că sunt convins că odată cu apariţia vaccinului va exista iarăşi un curent de conspiraţionişti, care vor spune că sunt metale grele, că omorâm oamenii etc. Ne trebuie inclusiv o lege a vaccinării”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, Cristian Oancea, citat de Agerpres.

”Cei care sunt vaccinați vor proteja și mica proporție a celor care nu vor”

Marcel Tanner

Profesorul elvețian Marcel Tanner, parte a corpului științific de luptă contra COVID-19 din Elveția, a explicat publicului din România care sunt pașii de urmat odată ce primul vaccin ajunge pe piață și cum poate fi convinsă populația să se vaccineze.

“Lockdown-ul are urmări dezastruoase social și economic, dacă tot se repetă. Noi avem în fiecare zi 50.000 de navetiști care vin din Germania și Franța să lucreze în industria farmaceutică și în alte industrii”, a explicat Tanner situația din Elveția.

Așa că toată lumea își pune nădejdea în vaccin, iar potrivit calculelor specialistului, vaccinarea se va desfășura pe o perioadă de 8-12 luni, în cel mai bun caz.

”Nu se pune problema să faci vaccinarea obligatorie, dar dacă oamenii îi văd eficacitatea, dacă văd că acest vaccin este sigur, atunci vine și acceptarea. Pentru că aceștia sunt într-o proporție mică și prin urmare ei îți vor spune: mulțumesc că îmi respecți decizia și mulțumim că ne protejați. Pentru că cei care sunt vaccinați vor proteja și mica proporție a celor care nu vor”, explică epidemiologul, în Libertatea.

Principalele mituri despre vaccinul antigripal

Mișcările antivacciniste au creat în mintea unor oameni cu un nivel mai scăzut de educație întrebări menite să inducă neîncredrea în vaccinuri. Iată principalele mituri pe tema vaccinării:

Mitul 1: Dacă primesc un vaccin împotriva gripei, pot lua gripa

Majoritatea vaccinurilor antigripale sunt făcute din viruși uciși.  Dacă o persoană suferă o boală a căilor respiratorii superioare în zilele de după vaccinare, nu intrați în panică! Departe de faptul că această infecție este legată de administrarea vaccinului antigripal, ceea ce se întâmplă de obicei este că subiectul a „incubat” anterior boala, coincizând în timp cu vaccinarea.

Mitul 2: Vaccinul antigripal nu este eficient

S-a dovedit că vaccinul antigripal este sigur și eficient. Este mai puțin eficient decât alte vaccinuri? Da, este eficient între 25% și 60%. Dar datele indică faptul că, dacă veți lua gripa, veți suferi boala într-un mod mai blând. Mai mult, se estimează că vaccinul poate preveni 50% din spitalizări și 80% din decese. Nu sunt date neglijabile, având în vedere că, în Spania de exemplu, 6.300 de persoane au murit de gripă în sezonul 2018/2019. Nu, nu există nicio îndoială că acest vaccin este mai puțin eficient decât altele. Dar nu există nici o îndoială că vaccinarea reduce bolile severe și decesele la vârstnici și la persoanele cu boli cronice.

Mitul 3: Este ușor să diferențiem gripa de coronavirus

Gripa și Covid-19 au multe simptome comune. Chiar și unui ochi bun îi poate fi dificil de identificat dacă febra, starea generală de rău sau durerea musculară, printre altele, se datorează uneia sau alteia dintre cele două boli. Deocamdată, nu au fost definite simptome fără echivoc și din acest motiv avem nevoie de teste de diagnostic, mai rapide decât PCR, dar în același timp fiabile, care ne permit să excludem cu ușurință una sau alta boală.

De ce este necesar să vi se administreze un vaccin antigripal în fiecare an?

În timp ce coronavirusul pare că va fi un ”băiat mai bun” în această iarnă se așteaptă să facă mai puține mutații – să ne încrucișăm degetele – virusul gripei are un viciu foarte prost, acela de a juca imprevizibil în fiecare an. Acești viruși au mici țepi pe suprafața lor. Pentru a-l explica într-un mod simplu, putem spune că virusul și-a vopsit părul de o anumită culoare. Vaccinul este conceput în fiecare an pentru a recunoaște virușii cu acea culoare a părului. Să spunem că părul tău este roșu anul acesta. Dar dacă virusul începe să-și vopsească părul albastru la mijlocul sezonului… nașpa! Este posibil ca vaccinul să nu-l mai recunoască, deoarece virusul devine imprevizibil. Pentru anul viitor vor fi concepute vaccinurile cu viruși care au părul albastru … deși nu este exclus ca virusul să decidă apoi să se vopsească singur din nou. Și o luăm iar de la capăt!

1 comment

  1. xnet 18 noiembrie, 2020 at 20:55 Răspunde

    De unde vaccin antigripal ?Nu este nici unde in tara ! SIohanis vorbeste de strategia de vaccinare anti covit cand el nu a fost in stare sa aduca in tara vaccin antigripal.Halal presedinte ,halal guvern !

Leave a reply