Lucian Bode: „Verdictul UBB – Teza mea de doctorat e în regulă, iar titlul de doctor este menținut”

0
436

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat pe Facebook că Universitatea Babeș-Bolyai s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza sa de doctorat, „iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei”. 

AICI DOCUMENT Comisia de Etică a Universității Universitatea Babeș-Bolyai despre teza de doctorat a lui Lucian Bode – extrase din concluziile finale.

Fragment din răspuns către Școala Doctorală

Ministrul a salutat publicarea rezultatelor evaluării UBB în privința tezei sale de doctorat.

„În urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puțin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însușit ideile altora și nici nu am dat impresia că-mi aparțin”, subliniază Bode, în postarea sa.

Bode are un titlu de Doctor acordat de Universitatea „Babeș-Bolyai”, Școala Doctorală Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie, pentru lucrarea cu titlul: „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul sec. XXI. România în context european actual”. Cercetarea a fost desfășurată sub conducerea prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan.

Ministrul de Interne aminteşte că în rezoluţia conducătorului de doctorat, din 23 septembrie 2018, şi în conţinutul raportului de similitudine se preciza că teza lui de doctorat nu conţine preluări neautorizate. De asemenea, adaugă Bode, Comisia de sociologie, ştiinţe politice şi administrative a CNATDCU, la 11 iulie 2019, a validat lucrarea în vederea emiterii ordinului de ministru.

Concluziile analizei comisiei de specialiști ai Școlii Doctorale Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul UBB care în urma studierii tezei și consultării celui mai recent raport anti-plagiat au concluzionat că valorile coeficienților de similitudine se încadrează în limitele legale. (…) Fragmentele identificate ca fiind problematice reprezintă aproximativ 1.923 de cuvinte din totalul de 65.000 de cuvinte ale tezei (2,95%). Prin procedura de verificare realizată în 24 octombrie 2022 nu s-au identificat elemente de noutate faţă de prima verificare a tezei realizată cu ocazia susţinerii tezei în anul 2018″, arată Bode.

Textele originale din care s-au preluat fragmente sunt citate în corpul tezei și în referințe, nu rezultă cu certitudine intenția vădită de încălcare a regulilor și tehnicilor de citare academică, citarea eronată este considerată o deviere de la normele de redactare academică și trebuie corectată„, mai remarcă ministrul.

„Rareori redactarea unei lucrări complexe este perfectă, iar eratele și corecțiile sunt mijloace absolut normale de îndreptare publică și transparentă a unor erori. Din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, voi revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu am această obligație legală”, a mai subliniat Bode.

Leave a reply