Luați-i lui Trump codurile nucleare! Îngrijorare maximă la Washington după atacul asupra Capitoliului. Precedentul Nixon

0
1008

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, a declarat vineri că a vorbit cu oficiali militari pentru a-l împiedica pe Trump să folosească codurile nucleare.

Devine tot mai clar că, după ce a incitat la atacul asupra Capitoliului, actualul președinte încă în funcție e capabil de orice gest iresponsabil și nu va renunța să provoace haosul dorit de fanaticii săi, care așteaptă de la el noi semne de îndemn la anarhie.

De altfel, cu câteva ore mai devreme, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat că nu va participa la inaugurarea succesorului său, democratul Joe Biden, pe 20 ianuarie.


Nancy Pelosi

“Pentru toți cei care m-au întrebat, nu voi merge la inaugurare pe 20 ianuarie”, a spus Trump într-un tweet laconic, sporind tensiunea.

Din aceste motive de risc maxim pentru siguranța națională, Camera Reprezentanților ar putea vota asupra acuzării săptămâna viitoare. Cu mai puțin de două săptămâni din președinția rămasă a lui Donald Trump, un val de demisii îi lovește cabinetul, relatează New York Times.

Președintele Nancy Pelosi, din California, a declarat vineri că reprezentanții vor acționa pentru a-l acuza pe președintele Trump pentru rolul său în incitarea unui atac violent asupra Capitoliului, dacă nu demisionează „imediat”, apelând la republicani să se alăture presiunii pentru a-l forța să plece din funcție.

Într-o scrisoare adresată membrilor Camerei, speakerul a invocat demisia lui Richard M. Nixon pe fondul scandalului Watergate, când republicanii au impus președintelui să demisioneze și să evite nefericirea unei acuzări, numind acțiunile lui Trump „un atac oribil asupra democrației noastre”.

„Astăzi, în urma acțiunilor periculoase și sedițioase ale președintelui, republicanii din Congres trebuie să urmeze acest exemplu și să-l cheme pe Trump să-și părăsească biroul – imediat”, a scris ea.

„Dacă președintele nu renunță la funcție în mod iminent și de bună voie, Congresul va continua acțiunea noastră”.

Mark A. Milley

Pelosi a mai spus că a vorbit cu generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major, despre „împiedicarea unui președinte instabil să inițieze ostilități militare sau să acceseze codurile de lansare”.

Un purtător de cuvânt al generalului Milley, colonelul Dave Butler, a confirmat că cei doi au vorbit și a spus că generalul „i-a răspuns la întrebările cu privire la procesul autorității de comandă nucleară”.

Betsy DeVos, încă un ministru care a demisionat din echipa lui Trump

Unii oficiali ai Departamentului Apărării și-au exprimat furia că liderii politici par să încerce să determine Pentagonul să facă lucrările secretarilor Congresului și ai cabinetului, care au opțiuni legale de a demite un președinte.

Trump, au remarcat ei, este încă comandantul șef și, dacă nu este înlăturat, armata este obligată să urmeze ordinele sale legale.

În timp ce oficialii militari pot refuza să execute ordinele pe care le consideră ilegale, nu pot să îl scoată în mod proactiv pe președinte din lanțul de comandă. Ar fi o lovitură de stat militară, au spus acești oficiali citați de New York Times.

Scrisoarea din partea lui Nancy Pelosi a venit pe măsură ce elanul pentru punerea sub acuzare a crescut rapid vineri în rândul democraților de bază din spectrul ideologic al partidului, iar o mână de republicani au oferit un sprijin potențial.

Reprezentanta Katherine Clark, din Massachusetts, care ocupă poziția nr. 4 în Partidul Democrat, a declarat că, în cazul în care vicepreședintele Mike Pence nu va invoca cel de-al 25-lea amendament, democrații sunt pregătiți să acționeze cu privire la punerea sub acuzare a lui trum până la jumătatea săptămânii viitoare.

VEZI ȘI:

INTERVIU. Mesajul lui Cristian Diaconescu pentru românii pro-Trump din SUA și ce va păți președintele după atacul asupra Capitoliului

VIDEO. Noi imagini care arată haosul din Capitoliu. O nouă dovadă că a fost ”Mineriada” lui Trump

Leave a reply