sâmbătă, iulie 13

Lovitură de piaţă: test coronavirus portabil, aprobat de Canada. Rezultatul – în nici o oră. Provincia Ontario a comandat deja un milion de kituri

2
2594

Ministerul Sănătăţii din Canada a aprobat utilizarea unui dispozitiv portabil de testare rapidă pentru COVID-19. Practic, rezultatul testării poate fi clar după nici o oră, anunţă MSN.

„Cubul Spartan” este numele testerului produs de compania Ottawa’s Spartan Bioscience, din capitala ţării, iar acurateţea sa este de 100%. Cu alte cuvinte, rezultatul testului este în afara oricărui dubiu, potrivit autorităţilor canadiene care au avizat favorabil produsul.

De moment, este de așteptat ca firma să ofere teste rapide pentru serviciile de sănătate din zonele rurale și îndepărtate, cum ar fi comunitățile indigene, dar foarte probabil comenzile vor „curge” dinspre multe alte instituţii şi chiar ţări.

Motivul e foarte simplu: oricine poate avea cu el un astfel de test omologat oficial de statul canadian, deci foarte credibil. Asta va permite deblocarea socială, libertatea de mişcare şi resuscitarea activităţii economice după ce pandemia a anchilozat practic toată lumea din punct de vedere al business-ului. Aeroporturile, de exemplu, îl vor putea folosi, de asemenea companiile aviatice, ceea ce va permite reluarea transporturilor aeriene – puternic afectate de criza actuală. Şi e doar un exemplu de domeniu în care testele rapide sunt aşteptate cu nerăbdare.

Dispozitivul de mână, de dimensiunea unei cani de cafea, elimină nevoia de probe-tampon. Adică, nu mai e nevoie de un intermediar care să ducă proba la un laborator, ceea ce poate fi o mare provocare logistică.

Guvernele federale, Alberta și Ontario se numără printre cei care au contracte pentru kiturile de testare, care pot confirma rezultatele în mai puțin de o oră.

Ontario a comandat aproape un milion de truse de testare, în timp ce contractul provinciei Alberta este pentru 100.000 de truse. 

Ministerul Sănătăţii a validat dispozitivul sâmbătă, iar compania spune că va începe expedierile „imediat”.

Liderii companiei Spartan spune că testul, care se face cu secreţii recoltate din nas şi gât, poate fi operat de personal non-specialist într-o varietate de locuri precum aeroporturi, treceri de frontieră, cabinete de medici, farmacii și clinici.

„Există o nevoie urgentă nesatisfăcută de testare rapidă a COVID-19, iar în calitate de companie canadiană suntem încântați că tehnologia noastră va fi o parte importantă în combaterea pandemiei”, a declarat Paul Lem, CEO-ul companiei, luni, după ce ştirea a explodat în mass media de peste Ocean.

Cum se schimbă rapid lumea afacerilor, puteţi urmări în înregistrarea video de mai jos, în relatările lui Marius Mureşan, analist financiar în Montreal, şi Andrei Elvedi (stânga), informatician şi specialist în inteligenţţă artificială, din Cluj-Napoca, în interviul luat de Laurenţiu Ciocăzanu.

 

 

2 comments

    • Laurențiu Ciocăzanu 14 aprilie, 2020 at 12:41 Răspunde

      Mulţumim de întrebare. Nu avem însă aceste informaţii, de moment, dar promitem să revenim cu un nou articol pe acest subiect, probabil azi.

Leave a reply