Elliott Broidy intenționează să pledeze vinovat pentru participarea la un plan ilegal de lobby și urmează să coopereze cu anchetatorii în acest sens, potrivit Bloomberg.
Elliott Broidy a fost vicepreşedinte al Comitetului de strângere de fonduri pentru Trump în campania electorală și este cel care l-a invitat pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea la petrecerea de învestire a actualului preşedinte american. O serie de conexiuni dintre Broidy și fruntași ai PSD au fost identificate in ultimii ani.
Elliott Broidy, a fost acuzat că a conspirat să acționeze ca agent străin după ce procurorii au spus că a încercat să se amestece într-o investigație cu privire la miliarde de dolari furate dintr-un fond de in vestiții din Malaezia. Procurorii susțin că Broidy „a facilitat și a încercat să faciliteze întâlnirile și alte eforturi pentru a influența oficialii de la cel mai înalt nivel din guvernului Statelor Unite, inclusiv președintele și procurorul general„ pentru a renunța la ancheta unui fond de investiții menit pentru dezvoltarea economică a Malaeziei, dar care ar fi fost utilizată ca resursă personală de către asociații prim-ministrului malaezian Najib Razak.
În timpul unei întâlniri din mai 2017 într-un hotel din Bangkok, Broidy este acuzat că a acceptat să facă lobby cu administrația Trump și pe atunci procurorul general Jeff Sessions, pentru o taxă de 8 milioane de dolari, potrivit procurorilor. Broidy ar fi încercat să-și folosească legăturile cu Trump și Casa Albă pentru a aranja o întâlnire de golf între Trump și premierul malaysian, dar fără rezultat Efortul a fost făcut în numele unui finanțator fugitiv din Malaezia, Jho Low. Malaezianul a fost acuzat în 2018 în legătură cu conspirația pentru spălarea a miliarde de dolari din fond și anul trecut a ajuns la un acord civil pentru recuperarea a peste 700 de milioane de dolari, despre care oficialii au spus că pot fi conectate la bani care au fost furați. Broidy se confruntă cu o singură acuzație de conspirație legată de eșecul său de a se înregistra, în temeiul Legii, privind înregistrarea agenților străini, care impune persoanelor care fac lobby în SUA în numele unei entități străine să dezvăluie acest lucru Departamentului de Justiție. Broidy a ocupat funcția de vicepreședinte al Comitetului Național Republican până în 2018, când a demisionat după ce a fost dezvăluit că a plătit 1,6 milioane de dolari unui Playboy Playmate cu care a avut o relație extraconjugală.
The New York Times nota că în autoritățile din SUA au percheziționat biroul din California de Sud al lui Broidy și au ridicat documente care-l privesc de la un fost partener de afaceri și de la comitetul care a pregătit inaugurarea actualei președinții, relata la acea vreme Europa Liberă. Partea americană a cerut și ajutorul autorităților din România pentru investigarea asociaților cu care Broidy a colaborat pentru a obține contracte în sfera informațiilor militare, a căror valoare potențială ar fi putut urca până la 65 de milioane de dolari. Ei au inculpat totodată patru persoane care au colaborat cu Broidy la planuri de influențare a administrației, inclusiv în favoarea unor interese din Asia, Orientul Mijlociu și Europa. Deși acuzațiile împotriva a trei dintre asociații dlui Broidy nu au legătură cu colaborarea lor cu el, cei mai mulți au fost chestionați în privința relațiilor pe care le-au avut cu americanul, conform mai multor surse apropiate anchetei pe care le citează NYT. Luate la un loc, toate acestea indică o creștere a presiunii asupra dlui Broidy. Și evidențiază totodată întrebările judiciare generate de eforturile lui de a obține avantaje în afaceri în săptămânile frenetice de după alegerea lui Trump, iar ulterior de a influența politicile noii administrații privind Orientul Mijlociu, unde urmărea să obțină contracte de sute de milioane de dolari. Ancheta survine într-un moment în care DOJ și-a întețit activitatea de aplicare a legislației privind lobby-ul străin și continuă să cerceteze dacă bani străini au fost canalizați ilegal sper Comitetul care primește donațiile electorale sau comitetul inaugural al președinției luiTrump.
The New York Times mai scrie că unul dintre oficialii angolezi invitați de dl Broidy, André de Oliveira João Sango, la acea dată directorul serviciului de spionaj extern al țării, a fost identificat de emisiunea TV „The Weekly” a The Times pe covorul roșu la un dineu la lumina lumânărilor la care a participat și dl Trump, în noaptea de dinaintea inaugurării. Alt invitat din Angola, João Lourenço, a fost ales între timp președintele țării. La dineul informal din săptămâna inaugurării care a avut loc la Trump International Hotel de lângă Casa Albă, dl Broidy i-a făcut cunoștință dlui Trump cu doi politicieni din România, de la care Circinus căuta să obțină contracte evaluate la peste 200 de milioane de dolari.The New York Times menționează că unul dintre politicienii români, Liviu Dragnea, se confrunta atunci cu acuzații penale de corupție, care între timp au și dus la o condamnare la trei ani și jumătate de închisoare. Domnii Dragnea, Lourenço și Sango se numără printre indivizii al căror nume figurează în citația trimisă comitetului inaugural al dlui Trump. Mai multe publicații românești au relatat că Departamentul de Justiție American a cerut sprijin autorităților din România pentru a strânge informații de la Dragnea și alte persoane cu privire la vizita lor la Washington în săptămâna inaugurală. În citație mai este numit și Denis Sassou-Nguesso, vreme îndelungată, președinte al Republicii Congo, care este acuzat că își finanțează o viață de lux de la bugetul public. El a fost invitat de Broidy la câteva evenimente din săptămâna inaugurală, inclusiv dineul cu lumânări, în vreme ce Circinus căuta să facă afaceri în țara lui. Afacerile n-au mai ajuns să se materializeze, iar dl Sassou-Nguesso nu a dat curs invitației la festivitățile inaugurale, conform unor apropiați ai dlui Broidy. Comitetul inaugural s-a conformat citației, a declarat o persoană familiarizată cu comitetul.