vineri, septembrie 24

LIVE. Al doilea vaccin anti-COVID de succes! Compania Moderna anunță eficacitate de 95%. ”O zi măreață!”

0
681

Un nou vaccin anti-Covid are o eficacitate de aproape 95%, potrivit datelor publicate luni de compania americană Moderna, care a vorbit despre o ”zi măreață”, potrivit BBC News. Compania a mai precizat că va face demersurile pentru a obține aprobarea utilizării vaccinului în săptămânile următoare.

Rezultatele vin în contextul în care, recent, Pfizer anunța că a dezvoltat un vaccin cu o eficacitate de 90%, iar aceste vești vin să sporească optimisul în ceea ce privește găsirea unui tratament eficient care să pună capăt pandemiei de coronavirus, notează BBC News.

Ambele companii au folosit o abordare experimentală extrem de inovativă în procesul de dezvoltare a vaccinului.


Moderna a anunțat că va face demersurile pentru obținerea aprobării utilizării vaccinului în următoarele săptămâni. Totuși, datele sunt încă preliminare și multe întrebări așteaptă încă să își găsească un răspuns, potrivit sursei citate.

“Eficacitatea generală a fost remarcabilă. Este o zi minunată”, a declarat Tal Zaks, medicul șef la Moderna, pentru BBC News.

Zaks a mai declarat pentru BBC că datele lor de până acum sugerează că vaccinul „nu pare să-și piardă potența” odată cu înaintarea în vârstă a persoanelor tratate.

Și nu se știe dacă vaccinul oprește doar îmbolnăvirea gravă sau dacă împiedică și răspândirea virusului.

Toate aceste întrebări vor afecta modul în care va fi utilizat un vaccin anticoronavirus.

Nu au fost raportate probleme semnificative de siguranță, dar nimic, inclusiv paracetamolul, nu este 100% sigur.

La unii pacienți s-au raportat oboseală de durată scurtă, dureri de cap și durere după injectare.

Procesul a implicat 30.000 de persoane din SUA, la jumătate dintre ei fiindu-le administrate două doze de vaccin, la patru săptămâni distanță. Restul au primit injecții cu vaccin fictiv (placebo).

Oamenii de știință moderni au folosit o tehnică inovatoare pentru dezvoltarea vaccinului atât de repede.

Cum se compară acest lucru cu vaccinul Pfizer?

Ambele vaccinuri folosesc aceeași abordare de a injecta o parte din codul genetic al virusului pentru a provoca un răspuns imun.

Datele preliminare pe care le-am văzut până acum sunt foarte similare – aproximativ 90% protecție pentru vaccinul Pfizer / BioNTech și aproximativ 95% pentru Moderna.

Cu toate acestea, ambele probe se desfășoară în continuare, iar numerele finale se pot schimba.

Vaccinul Moderna pare a fi mai ușor de depozitat, deoarece rămâne stabil la minus 20C timp de până la șase luni și poate fi păstrat într-un frigider standard timp de până la o lună.

Vaccinul Pfizer are nevoie de depozitare ultra-rece la aproximativ minus 75C, dar poate fi păstrat la frigider timp de cinci zile.

Pandemia de coronavirus este pe cale să ajungă la 54 de milioane de infecții și a depășit 1,3 milioane de decese la nivel mondial, după ce a înregistrat aproximativ 560.000 de cazuri pozitive în 24 de ore, potrivit bilanțului actualizat în această duminică de Universitatea Johns Hopkins.

Mai exact, în întreaga lume, în ultima zi au fost înregistrate 561.758 de cazuri noi pozitive pentru un total de 53.929.712 cazuri, în timp ce numărul total de morți este de 1.311.273. Peste 34,7 milioane de oameni au reușit să depășească boala la nivel mondial.

VEZI ŞI:

Creatorul vaccinului Pfizer antiCOVID: ”„Am putea reveni la viața normală, la mijlocul anului viitor”

Bill Gates știe când omenirea va opri definitiv pandemia SARS-CoV-2. ”Doar Pfizer poate scoate vaccinul rapid”

Agenția Europeană pentru Medicamente: Distribuirea dozelor de vaccin ar putea să înceapă din luna ianuarie

Leave a reply