
foto: captură/ Conferință de presă susținută de Ministrul Educației, Ligia Deca
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat luni că proiectul de lege a învăţământului superior prevede că mandatul rectorilor este de cinci ani şi poate fi reînnoit o singură dată.
„Mandatele rectorilor sunt limitate în mod clar. Durata unui mandat de rector este de cinci ani. Un mandat poate fi înnoit doar o singură dată, iar o persoană nu poate fi rector în aceaşi universitate mai mult de zece ani, indiferent de întreruperile celor două mandate”, a spus Deca, la o conferinţă de presă.
Potrivit acesteia, procedura pentru acordarea, retragerea, anularea titlurilor de doctor este una clară şi transparentă în acord cu cadrul legislativ existent, inclusiv cu deciziile Curţii Constituţionale, scrie agerpres.
„Aşa cum ştiţi, decizia CCR din vara anului trecut arată că titlul de doctor poate fi anulat doar dacă a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice. Aceeaşi decizie CCR mai subliniază că doar o instanţă judecătorească poate anula diploma de doctor. Am considerat că este nevoie să aducem mai multă transparenţă şi să punem mai mult accent pe prevenţie. Cum facem asta? Nu se mai poate renunţa unilateral la titlul de doctor. Tezele devin documente publice. Înainte de susţinerea lor există 90 de zile în care ele vor sta într-o platformă publică, în aşa fel încât oricine doreşte să le poată consulta şi să poată sesiza eventuale abateri de le etica universitară înainte ca teza să fie susţinută în comisia respectivă. Universităţile analizează în primă instanţă sesizările de plagiat„, a explicat ministrul.
Deca a afirmat că, în cazul în care sunt suspiciuni cu privire la rezoluţia dată de către Comisia de Etică a universităţii, CNATDCU va rezolva contestaţiile.
„În cazul în care CNATDCU decide că o teză este plagiată, există o direcţionare clară legală pentru ca cei care au emis diploma, adică rectorul să meargă în instanţă şi să ceară anularea titlului sau dacă nu a produs încă efecte juridice, o poate revoca. (…) Se poate retrage acreditarea domeniului din cadrul universităţii ca instituţie organizatoare de doctorat, ceea ce înseamnă retragerea dreptului universităţii de a mai admite noi studenţi la doctorat. În cazul în care se constată abateri mai grave sau repetate, se poate merge până la retragerea autorizaţiei de funcţionare a instituţiei de învăţământ superior”, a mai arătat ministrul.
Ligia Deca a menţionat că în proiect sunt prevăzute şi sancţiuni pentru conducătorii de doctorat, membrii comisiei de susţinere sau alte persoane implicate în incidente dovedite de fraudare în procesul de emitere a titlurilor de doctor.
Ea a spus că CNATDCU va rămâne „garantul” calităţii şi integrităţii tezelor de doctorat. „CNATDCU propune motivat inclusiv invalidarea acestora în procesul iniţial de susţinere”, a mai spus ministrul Educaţiei.
[…] Deca a precizat luni, în cadrul conferinței de presă privind modificările aduse proiectelor legilor Educației, că salarizarea profesorilor va fi progresivă și va porni de la salariul mediu brut pe economie. […]