Liderul ONU: „Omenirea duce un război cu natura. Ea ripostează mereu și o face deja cu o forță și o furie tot mai mari”

0
778

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a lansat un avertisment sumbru privind schimbările climatice, îndemnând umanitatea să renunțe la războiul sinucigaș pe care îl poartă și să „facă pace cu natura”, relatează CNN.

„Ne confruntăm cu o pandemie devastatoare, cu noi recorduri de temperatură, cu noi minime în degradarea ecologică și pași înapoi în demersurile noastre globale spre o dezvoltare mai echitabilă, mai incluzivă și sustenabilă. Mai simplu spus, starea în care se găsește planeta e una deplorabilă”, a declarat Guterres, într-un discurs la Universitatea Columbia din New York.

Două rapoarte venite din partea unor organisme competente – Organizația Meteorologică Mondială și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu – „arată concret cât de aproape suntem de o catastrofă climatică”, a continuat Guterres.

Liderul ONU a vorbit apoi despre răul deja făcut mediului și a avertizat că țările riscă să piardă șansa oferită chiar de pandemia de coronavirus de a-și reseta prioritățile.

„Omenirea duce un război cu natura. E o sinucidere. Natura mereu ripostează și o face deja cu o forță și o furie tot mai mari”, a continuat el.

Tot mai multe păduri dispar, procesul de deșertificare e tot mai amplu, numeroase specii sunt în pragul extincției, iar biodiversitatea e serios amenințată. Oceanele rămân fără pești, dar sunt sufocate de plastic. Recifele de corali mor.

„Poluarea aerului și a apei omoară nouă milioane de oameni anual – de mai bine de șase ori mai mult decât bilanțul pandemiei la ora actuală. Pe măsură ce așezările umane se extind tot mai mult în habitatul animalelor, am putea vedea tot mai multe virusuri trecând bariera speciilor de la animal la om”, a mai avertizat oficialul ONU.

Leave a reply