vineri, octombrie 7

Liderii G7 vor să investească 600 mld. dolari în dezvoltarea țărilor sărace

0
110

Președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, s-a adresat virtual liderilor reuniți la summitul G7 din Germania, spunându-le că vrea să se încheie războiul până la sfârșitul anului 2022. Președintele american a anunțat, de asemenea, un plan de 600 de miliarde de dolari în țările în curs de dezvoltare pentru contracararea influenței Chinei.

Discuțiile despre conflictul din Ucraina au fost în centrul summit-ului G7, care se desfășoară în interiorul unui castel vechi de un secol din regiunea Bavaria din Germania. Liderii au decis noi pași pentru a izola economia Rusiei, inclusiv interzicerea noilor importuri de aur rusesc și au anunțat noi sancțiuni.

Într-o declarație comună după întâlnirea cu Zelensky, liderii s-au angajat să continue să susțină Ucraina „atâta timp cât este nevoie”.

Potrivit CNN, SUA ar urma anunțe achiziția unui sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer cu rază medie spre lungă pentru Ucraina, potrivit unei surse familiare.

De altfel, rachetele rusești au lovit ieri un mall dintr-un oraș situat în centrul țării. Potrivit lui Volodimir Zelenski, peste 1.000 de oameni se aflau în centrul comercial care „nu prezintă niciun pericol pentru armata rusă. Fără valoare strategică. Doar încercarea oamenilor de a duce o viață normală.”

Trecând de la acțiunile unei autocrații la alta, lideii G7 au anunțat că vor mobiliza 600 de miliarde de dolari în finanțare pentru lumea în curs de dezvoltare, într-o mișcare de contracarare a investițiile făcute de China pe Drumul Mătăsii. Lansat de președintele chinez Xi Jinping în 2013, planul oferă finanțare țărilor emergente pentru a construi infrastructură precum porturi, drumuri și poduri. Planul a fost criticat ca fiind un mijloc pentru „împrumuturi de pradă”, care forțează țările cu datorii să cedeze active cheie în cazul în care nu reușesc să-și achite împrumutul.

Președintele american Joe Biden a spus că planul occidental va aduce profit pentru toată lumea.

„ Aceste investiții strategice se fac în domenii de importanță critică, pentru dezvoltare durabilă, în scopul stabilității noastre globale : sănătate și securitate sanitară, conectivitate digitală, egalitate de gen, climă și securitate energetică. Vreau să fiu clar, nu este vorba de ajutoare sau muncă de caritate, este vorba de investiții de care va profita toată lumea, inclusiv americanii. Acestea vor crește toate economiile noastre. As vrea comunitățile din întreaga lume să vadă cu ochii lor beneficiile în a fi parteneri cu democrații.”

Inițiativele la care se referă G7, includ un proiect alimentat cu energie solară în Angola, o instalație de producție de vaccinuri în Senegal și un cablu de telecomunicații submarin de 1.609 km care conectează Singapore de Franța prin Egipt și Cornul Africii.

Leave a reply