Lider OMS: „Coronavirusul a explodat în Japonia sau China, unde măştile au fost folosite pe scară largă”. Cât durează imunitatea la COVID-19

1
1412

Directorul Departamentului de Sănătate Publică și Mediu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), María Neira, a respins testul Covid-19 pentru întreaga populație, deoarece, în opinia ei, ar oferi „puține beneficii”.

Din acest motiv, liderul OMS a subliniat necesitatea efectuării testelor cu „prelevare de probe inteligente” pentru a ajuta la înțelegerea situației epidemiei de coronavirus, atât la nivel național, cât și internațional.

De asemenea, și în ceea ce privește utilizarea obligatorie a măștilor, Neira a comentat că OMS nu stabilește că trebuie să fie obligatorii pentru întreaga populație, deoarece acestea pot cauza probleme anumitor persoane, cum ar fi, de exemplu, pacienți cu patologii respiratorii.

În acest sens, directorul departamentului de sănătate publică OMS a amintit că igiena mâinilor este măsura care „funcționează cel mai bine” pentru a preveni transmiterea virusului, precum și distanțarea socială.

„Măștile generează o protecție supliementară. Ceea ce ne îngrijorează este faptul că dau un fals sentiment de securitate, de aceea este important să subliniem că igiena mâinilor este esențială pentru că cu ajutorul lor boala se transmite cel mai uşor”, a explicat specialista la un seminar organizat de El Economista.

Maria Neira

Neira a comentat că noul coronavirus s-a răspândit pe scară largă în țările în care au fost folosite întotdeauna măști, cum ar fi Japonia sau China, și că în țările în care acestea nu sunt obligatorii, precum Elveția, nu s-a observat aceeaşi explozie de cazuri.

Din acest motiv, liderul OMS a explicat de ce, încă de la începutul pandemiei, organizaţia ONU nu a recomandat folosirea măștilor pentru populație, mai ales că la acea vreme profesioniștii din domeniul sănătății, care erau cei care aveau nevoie cel mai mult de ele, nu le aveau.

„Când nu a existat o transmisie comunitară, nu a fost nevoie să recomandăm măștile la nivel universal și mai ales când am fost într-o situație de penurie la nivelul furnizării echipamentelor medicale și când nu existau dovezi științifice că ar fi rentabile”, a accentuat ea.

În cele din urmă, Neira a spus că nu e vorba de întoarcerea la o „nouă normalitate”, ci la o „nouă normalitate îmbunătățită”, în care redresarea economică durabilă să fie priorizată prin investiții sporite în energie curată.

Pe de altă parte, Neira a comentat că imunitatea împotriva noului coronavirus poate dura între șase și 12 luni. Totuși, această ipoteză se bazează pe imunitatea pe care au generat-o alți viruși din aceeași familie, deși nu există dovezi științifice solide care să o susțină.

„Nu știm, dar este adevărat că la alți viruși ai aceleiași familii imunitatea durează câteva luni, de aceea se poate aștepta ca persoanele care au fost infectate de noul coronavirus și care au generat anticorpi să poată avea imunitate între șase și 12 luni”, a declarat specialista OMS.

1 comment

Leave a reply