Liber la fotbal şi plajă! 1 iulie – ziua din care Spania se va redeschide pentru turiştii străini, „în condiţii de siguranţă”

0
739

Premierul spaniol, Pedro Sánchez, a anunțat sâmbătă că Liga de Fotbal va fi reactivată începând cu 8 iunie. Aşadar, întâlnirea cu marele Messi, colegii şi adversarii săi e aproape.

În același timp, Spania joacă un alt mare meci: cel cu recuperarea sezonului turistic, puternic afectat de criză.

Sanchez i-a rugat pe spanioli să „își planifice vacanțele”, după 70 de zile de carantină dură.

Într-o apariție de la Palatul Moncloa, sediul Guvernului, Pedro  Sánchez a spus cum va continua procesul de relaxare, după măsurile de izolare socială provocate de pandemia coronavirus, și a anunțat că începând cu 1 iulie turismul străin se va relua „în condiții de siguranță”.

Primul ministru a dat asigurări că turiștii străini își vor putea deja planifica vacanța în Spania, în ciuda faptului că granițele sunt închise pe mare și aer până la 15 iunie, prin ordin al Ministerului de Interne, și că există, în plus, o carantină forțată impusă de Ministerul Sănătății, timp de 14 zile, pentru toți cei care intră în țară.

Primul-ministru nu a oferit mai multe detalii despre măsură, nici nu a specificat cum sau când se vor relua zborurile cu alte țări și nici când se va încheia o carantină care face ca Spania să piardă 5 miliarde de euro în fiecare săptămână, dar a spus că autorităţile lucrează intens ca acest plan să fie pus în practică la termenul promis.

Spania este a doua mare putere turistică din lume, după Franţa, ca număr de turişti străini (peste 82 de milioane, în 2019), iar criza actuală a zdruncinat din temelii acest domeniu economic care contribuie cu aproape 14% la PIB-ul ţării. Numai anul trecut încasările din vacanţele turiştilor străini în Spania au depăşit 92 de miliarde de euro.

Sectorul turistic spaniol calculează că la aproximativ 92 de miliarde de euro pierderile în acest an, dar crede că pot fi atenuate în funcție de fluxul de turiști autorizat să intre. Pentru aceasta este necesar, spun oficialii în domeniu, ca turiștii străini să intre de la începutul lunii iulie, conform estimărilor consorţiului Exceltur.

Real Madrid, Barcelona, Sevilla… Cât le-am aşteptat!

Messi-Ronaldo, ce duel era odată!

„Va fi un sezon turistic în această vară”, a spus Pedro Sanchez, şi a invitat baruri, restaurante, hoteluri și destinații pe plajă pentru a „pregăti să reia activitatea în câteva zile”, astfel încât să fie gata să-i întâmpine pe spanioli, pe care premierul i-a invitat să-și organizeze vacanța în Spania.

Jumătate din spanioli nu se așteaptă să facă nicio călătorie turistică în timpul verii, potrivit unui studiu pregătit de compania de consultanță EY-Parthenon.

S-au pierdut aproximativ 900.000 de locuri de muncă de la decretarea stării de alarmă, pe 14 martie.

Curba pandemiei a fost însă puternic aplatizată, răspândirea virusului a fost redusă la minimum, iar de luni toată Spania va fi cel puțin în faza 1, ceea ce l-a ajutat pe Sánchez să ofere cetățenilor un orizont idilic de plajă și fotbal, anunţă El Mundo.

Începând cu faza 3, despre care el crede că va fi gata din 8 iunie, se vor relua competițiile sportive majore, inclusiv La Liga, unul dintre cele mai urmărite campionate de fotbal intern din lume.

„Mingea se va rostogoli din nou în condiții care să garanteze siguranța tuturor participanților la competiție”, a anunţat Sanchez, care a mai a spus că Consiliul Sportiv Superior, Liga Profesională și Ministerul Sănătății lucrează la elaborarea unui protocol în acest sens.

Doliu naţional şi proteste ale extremei drepte

Ca răspuns la o cerere insistentă din partea Partidului Popular (PP, de opoziţie), premierul a anunțat, de asemenea, că începând de marțea viitoare, 26 mai, Guvernul va aproba declarația oficială de doliu în memoria victimelor Covid-19, o acţiune care va dura 10 zile, „cel mai lung doliu din istoria democrației”, a declarat Sanchez.

Steagurile vor fi la jumătate de catarg în acest timp, iar doliul se va închide cu un mare act de omagiu, prezidat de Rege.

De asemenea, Sánchez a anunţat că săptămâna viitoare va aproba venitul vital minim, care va fi acordat pentru nu mai puţin de 850.000 de familii rămase cu surse financiare la limită.

În paralel, în capitala Madrid şi în alte câteva oraşe, au continuat protestele la adresa Guvernului pentru felul în care a fost gestionată criza COVID.

Acţiunile, deşi decente în comportament şi justificate din cauza numărului mare de victime, au fost umbrite de asocierea cu VOX, partidul de extremă dreaptă care şi-a asumat protestele.

Ca şi în România, majoritatea opiniei publice spaniole susţine acţiunile Guvernului în criza coronavirus, în ciuda pierderilor imense provocate de întârzierea măsurilor de protecţie de la începutul pandemiei, arată cele mai recente sondaje de opinie.

Leave a reply