miercuri, august 17

Persoanele condamnate definitiv la închisoare nu vor mai putea candida la funcţia de preşedinte al României

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind completarea art. 28 din legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, conform unui comuinicate al Administraţiei Prezidenţiale.

Conform acestei legi, persoanele condamnate definitiv la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie nu vor putea candida pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Există, însă, și excepţii. E vorba de cazurile în care a intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art. 28 din Legea nr.370/2004, în sensul instituirii interdicţiei de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive.

„Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, prevede actul normativ promulgat de către şeful statului.

Pe 20 noiembrie 2017, proiectul a fost respins de către Senat, însă Camera Deputaţilor l-a adoptat, decizional, pe 8 iunie 2022, informează stiritvr.

Leave a reply