Legea avertizorilor de integritate a fost promulgată. Iohannis a semnat decretul

0
194

Președintele României a semnat astăzi, 28 martie, decretul privind promulgarea legii care modifică legea avertizorului de integritate, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților pe 21 martie.

Camera Deputaților a adoptat decizional, pe 21 martie, noul proiect de lege pentru modificarea Legii Avertizorilor. Proiectul modifică pentru a corespunde cerințelor Comisiei Europene în vederea deblocării cererii de plată numărul 2 din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde euro, aflată în prezent la Bruxelles, în evaluare.

Inițiativa modifică un singur alineat din Legea avertizorilor de integritate. „Prin excepție de la prevederile alin. (1), raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii referitoare la încălcări ale legii“, este amendamentul modificat. Mai precis, are loc modificarea sintagmei „indicii temeinice” cu „indicii referitoare la încălcări ale legii“.

„Astfel, în opinia Comisiei sintagma „indicii temeinice” din cuprinsul articolului indicat anterior este o măsură de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime. În plus, prevederea nu ar asigura, în opinia Comisiei, potențialilor avertizori nivelul adecvat de certitudine juridică și ar putea descuraja raportările. Față de cele reținute, evaluarea Comisiei a fost în sesnul că legea națională nu transpune corect Directiva și, pe cale de consecință, Jalonul 430 nu este îndeplinit satisfăcotor”, arată expunerea de motive.

Leave a reply