Lecția lui Dan Vîlceanu pentru USR și vorbele frumoase față de ex-ministrul Cristian Ghinea

0
539

Invitat în direct prin telefon la emisiunea ”Bună, România”, de la televiziunea B1 tv, ministrul liberal Dan Vîlceanu a primit la un moment dat întrebarea-capcană despre cum a găsit ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene gestionat înainte de Cristian Ghinea, de la USR.

În logica discursului războinic putere-opoziție, Vîlceanu ar fi putut să facă exact ce fac majoritatea politicienilor: să dea vina pe cei dinaintea lor pentru ”greaua moștenire”. Era de așteptat așa ceva, mai ales după ce USR e părăsit Guvernul Cîțu, provocând ruptura coaliției PNL-USR și apariția guvernării PSD-PNL și lăsând o rană foarte mare în relația cu liberalii.


Cu toate acestea, Dan Vîlceanu a reacționat complet diferit, recunoscând meritele fostului ministru Cristian Ghinea, cel care a negociat PNRR cu Comisia Europeană.

Dan Vîlceanu

”Nu pot spune că am găsit un minister neorganizat după venirea mea la conducerea instituției. Eu nu am cuvinte critice la adresa domnului Ghinea, să știți. E un om căruia îi apreciez munca, mă refer cel puțin în ceea ce privește și ce înseamnă PNRR, pentru că este ministrul care a negociat cu Comisia Europeană. Iar PNRR a fost apreciat la nivel european, să știți, iar acesta e un lucru de notorietate publică, faptul că PNRR-ul României e unul dintre cele mai bune, dacă luăm în calcul cel puțin calificativele pe care le-am primit de la responsabilii europeni. Așa că dacă aș spune acum că domnul Ghinea a fost un ministru slab nu aș face decât să fiu un ipocrit și oricum aș fi lesne contrazis de realitate”, a declarat Dan Vîlceanu, lăsându-i oarecum surprinși pe cei doi moderatori care s-ar fi așteptat probabil la un atac al liberalului la adresa USR.

Declarațiile lui Dan Vîlceanu despre știrile false privind PNRR

Cristian Ghinea, lăudat de Dan Vîlceanu

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene a demontat și inflația de ”fake news” despre prevederile PNRR, inclusiv știrile false despre obligația României de a interzice încălzirea cu lemne de foc.

  • ”Să știți că vorbesc cu oameni simpli din mediul rural, care și ei își pun mari speranțe în acest PNRR.
  • Nu ne-am obligat prin PNRR să renunțăm la încălzirea pe bază de lemne, nicidecum. Există un punct în PNRR la componenta 6-Energie unde scrie că România trebuie să valorifice mix-ul de energie popriu reducând componenta de biomasă forestieră. Dar asta nu se referă în niciun caz la casa omului sau la faptul că nu mai ai voie să faci grătar, am auzit și chestii din astea…
  • Nu există așa ceva! Nu ne va opri nimeni să ne încălzim cu lemne, mai ales că 80% probabil din populația de la sate nu folosește încălzirea pe gaze, din cauză că 70% din teritoriul României nu beneficiază de rețele de distribuție. Deci nu ne va opri nimeni să ne încălzim pe lemne. PNRR are alte prevederi, foarte importante pentru România: construcția de drumuri, spitale, școli, rețele de apă și canal…
  • Dar mai important pentru mine în acest PNRR este componenta de reforme. De exemplu, un buget sustenabil. Iar în PNRR sunt prinse câteva condiționalități în acest sens ca România, pe viitor, să aibă un buget sustenabil sau un sistem de pensii sustenabil sau un sistem sanitar mult mai bine dotat, digitalizare și așa mai departe.
  • Nu există în schimb condiționalități de genul să majorăm vârsta de pensionare la 70 ani, cum iarăși am văzut că s-a vehiculat în spațiul public. Nu, nu există această obligație a României prin PNRR. Dar e adevărat că există în PNRR stimulente pentru cei care vor să rămână în câmpul muncii până la 70 de ani, însă asta e cu totul altceva.”

 

Leave a reply