Lavandă, plantă medicinală cu proprietăți liniștitoare

0
1211

Lavanda este o plantă medicinală care se caracterizează prin proprietățile sale calmante. Mai mult, uleiul său esențial este foarte benefic pentru sănătate.

Partea utilă: Flori

Proprietăți: Regenerează celulele, antiinflamatorii, vindecătoare, sedative

Utilizări: arsuri, răni, alergii, îngrijire pentru toate tipurile de piele

Contraindicații: Nu are

  • Cum se folosește planta de lavandă

Lavanda este folosită ca infuzie pentru migrene din cauza epuizării nervoase. Se ia 1 cană de infuzie de flori de 3 ori pe zi și, dacă se bea 1 cană înainte de culcare, ajută la insomnie. De asemenea, este potrivit ca digestiv.

Tinctura se ia până la 5 ml (1 linguriță) pe zi pentru migrene, depresie sau tensiune nervoasă, se foloseşte și pentru calmarea astmului, mai ales în atacurile declanșate de tensiunea nervoasă și pentru stres.

Ca ulei esențial trebuie utilizat în trei moduri diferite:
Se aplică ulei pur pe mușcăturile sau înțepăturile de insecte sau se adaugă 10 picături la 50 ml de apă și folosit ca loțiune pentru arsuri solare. Pentru un somn odihnitor, se pune sub pernă o cârpă cu 3-4 picături de ulei.

Ulei de masaj. Se diluează 2 ml (20 picături) de ulei esențial în 10 ml ulei de bază pentru a ameliora durerile musculare. Se freacă tâmplele și gâtul în caz de migrene.

Clatirea parului. 20 de picături de ulei esențial diluate într-un recipient de apă pentru a obține o clătire bună a părului în caz de păduchi. Se aplică câteva picături de ulei pur pe pieptene pentru a îndepărta larvele.

Lavanda, ca plantă medicinală, are multe utilizări: calmant, regenerator celular, sedativ, ajută la atenuarea simptomelor gripei și răcelii folosind întotdeauna uleiul esențial extras din plantă. Dar mai presus de toate are o mare putere antiseptică. Într-o arsură recentă, ajută la prevenirea băşicuţelor, precum și la regenerarea țesuturilor. În cazul rănilor, dezinfectează instantaneu evitând consecințele ulterioare. De asemenea, este utilizat pe scară largă ca antiinflamator, în special în reumatism sau artrită, deoarece lavanda ajută la relaxarea și calmarea durerii.

  • Alte utilizări ale plantei de lavandă

Floarea de lavandă puternic aromatică este folosită, pe lângă faptul că este un odorizant natural este și un respingător de moli. Un tonic de lavandă, de asemenea, împreună cu aloe vera au proprietăți răcoritoare, de curățare și tonifiere sau un exfoliant natural pentru a înmuia pielea corpului.

Leave a reply