duminică, iulie 14

Lăsaţi copiii să vină la mine! Spania anunţă primii paşi spre libertate după „închisoarea” carantinei

0
896

Premierul spaniol Pedro Sánchez va solicita Congresului Deputaților să prelungească încă 15 zile, până pe 9 mai – inclusiv, starea de alarmă.

Cu toate acestea, între timp, ţinerea copiilor în case va fi „atenuată”, după cum a declarat sâmbătă şeful guvernului spaniol, într-o conferință de presă de la Palatul Moncloa, în care a subliniat că realizările în gestionarea crizei de sănătate „sunt încă insuficiente și fragile”, anunţă La Vanguardia.

„Nu ne putem pune în pericol cu decizii pripite. Trebuie să facem mai multe progrese înainte de a intra în următoarea fază, eliminarea și trecerea la noul normal ”, a explicat șeful Executivului de la Madrid.

Sánchez a explicat că „am reușit să controlăm răspândirea virusului” și că „suprafața epidemiei se micșorează”. Mulțumesc, a adăugat el, celor care au suportat carantina, „am salvat mii de vieți” și „sistemul nostru de sănătate a reușit să reziste”.

Deși încă „nu este posibilă ridicarea măsurilor și trecerea la următoarea fază”, Guvernul propune „eliberarea” minorilor timp de câteva ore pe zi, începând cu 27 aprilie, când se încheie perioada de carantină actuală, dar pe care Executivul o vrea extinsă încă 15 zile. Cu toate acestea, nu a fost încă specificat în ce circumstanțe și ce condiții se va realiza relaxarea carantinei pentru copii.

De menţionat că aceştia se află blocaţi în case, alături de părinţi, din data de 15 martie, când au intrat în vigoare cele mai dure măsuri de izolare socială din lume.

În Spania, starea de alarmă nu permite nimănui să iasă din casă decât neînsoţit de nimeni şi doar la cumpărături (strict aproape de casă), la dus gunoiul sau plimbat câinele. În rest, este imposibil să te deplasezi undeva; Poliţia şi Armata sunt dispuse pe întreg teritoriu, fac controale foarte dure şi inclusiv arestări.

Premierul Sanchez a smai pus că ieşirea din carantină va fi „diferită și asimetrică” la nivel teritorial, ținând cont de datele și evoluția epidemiei în fiecare loc.

„Municipalitățile vor fi foarte importante în relaxarea măsurilor și vor avea un rol cheie în evaluarea stării pandemiei”, a spus Sánchez, care se întâlnește săptămâna viitoare cu Federația Spaniolă a Municipiilor și Provinciilor.

În orice caz, prim-ministrul Sanchez a dat asigurări că guvernele autonome vor participa și la această etapă și că se pot întoarce oriunde și oricând la starea de alarmă, în cazul în care este detectată o revenire a pandemiei.

Liderul executivului a dat asigurări că „omogenitatea” în prima etapă a situației de urgență în toată Spania a contribuit la încetinirea răspândirii virusului, deși a recunoscut că noua fază.

„Avem în vedere un orizont de revenire lentă și progresivă la normalitate, cu cea mai mare atenţie, controlarea markerilor pe fiecare dintre teritorii pentru a cunoaște evoluția epidemiei și a evalua ce pași putem face”, a adăugat Sanchez.

Într-o altă ordine de lucruri, Guvernul va controla și regla prețul măștilor, lucru pe care l-a făcut deja cu alte produse de bază în timpul acestei crize, cum ar fi serviciile funerare.

Leave a reply