duminică, decembrie 8

Kövesi spune că numărul rapoartelor pe care PE le-a primit de la instituțiile UE ”este foarte mic”

0
328

Comisia Europeană a negat vineri că ar avea probleme în colaborarea cu Parchetul European, după ce procurorul-șef Laura Codruța Kövesi a reclamat o lipsă de cooperare din partea instituțiilor Uniunii Europene.

Într-un interviu pentru Politico, aceasta a precizat că instituția pe care o conduce ”nu a primit multe informații” de la departamentele interne ale Comisiei și că biroul său, care este însărcinat cu descoperirea și anchetarea penală a infracțiunilor care implică fonduri europene, este în curs de a stabili întâlniri bilaterale pentru a înțelege motivul.

Kövesi s-a plâns, de asemenea, că ”numărul rapoartelor pe care le-am primit de la instituțiile europene este foarte mic”, referindu-se la informări sau alerte din partea oficialilor UE.

Dar Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru domeniul justiției, egalității și statului de drept, a declarat că relațiile cu Parchetul European sunt bune.

”Cred că, în general, putem spune că cooperăm foarte bine cu Parchetul European și că am depus multă muncă pentru a-l înființa și pentru a ne asigura că are o finanțare adecvată”, a declarat Wigand în timpul briefingului de presă zilnic al Comisiei.

Fără să fie întrebat, purtătorul de cuvânt a mai spus că Comisia nu exercită nicio influență nejustificată asupra parchetului.

În ceea ce privește investigațiile, Parchetul European este, bineînțeles, pe deplin independent”, a completat acesta.

Întrebată dacă Parchetul European a interpelat-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul investigației sale privind achizițiile de vaccinuri ale UE, purtătorul de cuvânt adjunct al Comisiei Europene, Dana Spinant, a declarat că executivul european nu are încă ”nicio informație” cu privire la obiectul investigației EPPO.

Parchetul European este un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane EUR).

În acest scop, EPPO desfășoară investigații, acte de urmărire penală și exercită acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre, informează caleaeuropeana.

Conform raportului anual de activitate, la finalul anului trecut EPPO avea 1117 investigații active, cu prejudicii totale estimate la 14,1 miliarde de euro, dintre care aproape jumătate (47 %) au rezultat din frauda în materie de TVA.

În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania), în cadrul procedurii de cooperare consolidată.

Leave a reply