Președintele Klaus Iohannis va participa vineri și sâmbătă, la Londra, și la festivitățile ocazionate de ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, urcat pe tron în septembrie anul trecut, după decesul mamei sale, regina Elisabeta a II-a, monarhul care a domnit vreme de 70 de ani.
Conform Administrației Prezidențiale, președintele Iohannis va fi prezent vineri la recepția oferită de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea șefilor de delegații, care avea loc la Palatul Buckingham, de la ora 19.00, ora României.
Sâmbătă, șeful statului va participa la ceremonia încoronării Majestății Sale Regele Charles al III-lea și a Reginei Camilla, care se va desfășura la Catedrala Westminster Abbey.
Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea, care va avea loc sâmbătă, 6 mai 2023, va fi cea mai mare etalare de fast care va putea fi văzută într-o generaţie în Regatul Unit şi va oferi un impuls economiei britanice, au anunţat organizatorii şi Palatul Buckingham, potrivit Reuters, relatează Agerpres.
Charles, alături de soţia lui, Camilla, vor fi încoronaţi la Westminster Abbey din Londra în cadrul unui eveniment istoric ale cărui origini au o vechime de peste 1.000 de ani şi la care vor participa mii de militari într-o procesiune care se va întinde pe o distanţă de peste un kilometru şi jumătate prin centrul Londrei.
Aşa cum a anunţat anterior Palatul Buckingham, serviciul religios va fi diferit de cel dedicat reginei Elisabeta a II-a, în urmă cu şapte decenii, pentru a reflecta epocile diferite.
Doar 2.300 de invitaţi vor fi prezenţi în Westminster Abbey, în comparaţie cu cei 8.000 care au asistat la încoronarea din 1953, însă printre oaspeţi se vor afla 100 de şefi de stat, iar ceremonia va avea o durată mai mică.
Charles al III-lea a fost proclamat rege al Marii Britanii pe 10 septembrie 2022, la două zile de la decesul reginei Elisabeta a II-a, deschizând o nouă epocă pentru monarhia britanică.
Noul rege al Marii Britanii, Charles al III-lea are o prietenie de lungă durată cu România, bazată pe descendența comună și relațiile de rudenie cu Casa Regală a României, dar și pe afinitatea și atașamentul personale ale suveranului britanic pentru România, poporul român și biodiversitatea țării noastre.