Klaus Iohannis: „Suntem toți foarte implicați pentru a atinge obiectivul de aderare la Schengen”

0
108

Președintele României – Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni, cu președintele Consiliului European – Charles Michel.

„Suntem toți foarte implicați pentru a atinge obiectivul de aderare la Schengen. Avem o opoziție din partea Austriei care nu este legat de România. Este legat de migrație de de modul în care sunt tratete frontierele. Asta face aderarea complicată”, a spus Klaus Iohannis.

Pentru noi, în continuare aderarea la Schengen rămâne un obiectiv național și suntem toți foarte implicați pentru a ajunge la acest rezultat. Și eu, și premierul, și membrii Guvernului, diplomații, reprezentanța de la Bruxelles… Este un proces complicat de negociere pentru că, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiți. Toată lumea a acceptat că România este pregătită, îndeplinește absolut toate condițiile. Avem însă o opoziție din partea Austriei care nu este legată de România, este legată de migrație, de felul în care în Europa este tratat spațiul și frontierele Schengen, foarte multe țări și-au închis de facto frontierele Schengen.

Continuă negocierile. Nu există nicio asumare concretă a vreunei date (pentru aderare), însă ambiția noastră este să finalizăm acest proces în cursul acestui an, nouă ne convine cel mai mult să intrăm împreună cu Bulgaria în Schengen. Este mult mai mult decât o problemă a României sau a Austriei, este o problema a UE”, a mai spus președintele.

Preşedintele CE – vizită în România; se va întâlni cu Klaus Iohannis

La rândul său, Charles Michel spune că UE ar fi mai sigură cu țara noastră în spațiul de liberă circulație, informează realitatea.net.

Sunt convins ca Uniunea Europeana ar fi mai sigură cu România în Schengen. România a îndeplinit toate condițiile necesare.

O să fac tot ce ține de mine să obțin această decizie cât mai curând, este obiectivul nostru comun în 2023.

Eu înțeleg această dezamăgire a cetățenilor și aș vrea să le spun românilor că există sprijin european ca România să adere cât mai curând posibil”, a declarat președintele Consiliului European.

Leave a reply