Klaus Iohannis, la Sofia: „Noi vom face tot ce putem şi putem, să îngrădim migraţia ilegală”

0
117

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în conferința comună cu preşedintele Bulgariei, la Sofia, că cele două state, România şi Bulgaria, vor face tot ce pot să îngrădească migraţia ilegală, pentru a veni astfel în sprijinul partenerilor care suportă şi controlează mai greu acest fenomen, dar în contrapartidă, au pretenţia să le fie recunoscut dreptul de a fi parte din Schengen. „Și sperăm ca în acest an să primim un vot pozitiv pentru acest lucru”, a spus Iohannis citat de News.ro.

„Statele noastre, România şi Bulgaria, sunt perfect pregătite pentru a accede în spaţiul Schengen. Noi îndeplinim toate condiţiile acquis-ului Schengem”, a spus preşedintele.

El a arătat că „Schengen este un spaţiu al liberei circulaţii, deci spaţiul schengen se referă la un drept al cetăţeanului european de a circula liber în statele UE”.

Preşedintelele a precizat că „migraţia ilegală este cu totul şi cu totul altceva”.

Migraţia ilegală vorbeşte despre oameni care ilegal intră în Uniunea Europeană şi încearcă să treacă dintr-un stat în altul. Combaterea migraţiei ilegale în concluzie are de-a face cu a îngrădi dreptul unor persoane care nu trebuie să fie în Uniune, să intre în Uniune, respectiv cei care au fost găsiţi că au intrat să fie gestionaţi corect şi ferm”, a spus preşedintele.

Şeful statului a ţinut să sublinieze că, „din motive politice, aceste două chestiuni sunt amestacate de unii politicieni europeni”. ”Este o eroare dar noi înţelegem dificultăţile unor state europene în chestiunea migraţiei ilegale, suntem dispuşi să participăm în toate programele care vin să rezolve aceste chestiuni. Am făcut-o şi până acum, am dovedit că ştim să gestionăm şi migraţia ilegală care doar artificial este amestecată cu chestiunea Schengen”, a mai spus Klaus Iohannis.

El a menţionat că poate vorbi doar despre România însă a înţeles de la preşedintele Bulgariei că şi în ţara lor este aceeaşi abordare.

Noi vom face tot ce putem şi putem, să îngrădim migraţia ilegală, pentru a venit astfel în sprijinul partenerilor şi prietenilor noştri care suportă şi controlează mai greu acest fenomen al migraţiei ilegale. În contrapartidă, avem pretenţia să ne fie recunoscut dreptul de a fi parte din Schengen şi sperăm ca în acest an să primim un vot pozitiv pentru acest lucru”, a spus preşedintele.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, autoritățile de la București au avansat în ultima perioadă posibilitatea ca aderarea la Schengen să fie pe agenda Consiliului în septembrie, când președinția UE va fi deținută de Spania.

Leave a reply