miercuri, septembrie 28

Klaus Iohannis l-a taxat la scenă deschisă pe Dan Barna pentru gestul său monstruos: ”Nu se face așa ceva!”

0
1486

Klaus Iohannis  a făcut în această dimineață declarații despre negocierile dintre PNL și USRPLUS. Președintele a fost foarte sigur pe sine, relaxat și cu alura celui care are situația sub control.

Printre răspunsurile la întrebările jurnaliștilor, Iohannis a făcut o aluzie clară la gafa imensă comisă de Dan Barna, liderul USR, care a creat o situație fără precedent în lumea civilizată: a ieșit în public să spună ce idei are despre negocierile pentru viitoarea majoritate parlamentară, înainte de a fi discutat cu partenerii săi!

Președintele a luat act de grozăvia în care a fost implicat Barna și l-a taxat la scenă deschisă.

Intervenția lui Klaus Iohannis după gestul monstruos al lui Dan Barna

  • Ludovic Orban a făcut un gest onorabil când a demisionat. Am apreciat așa ceva. El a decis și m-a anunțat înainte, iar eu am acceptat demisia de onoare.
  • Nu cred că vom avea un nou Guvern până de Crăciun.
  • ”Motivul principal e că unii au încercat să negocieze via media, ceea ce nu se face. Negocierea se face în echipe de negociere. Prin astfel de negocieri nu se face decât să scadă încrederea publicului. Ne place sau nu, politicienii conduc țara. Știu cine a făcut această comunicare prin media, dar nu comentez  (n.r.- aluzie la ieșirea lui Dan Barna, care a anunțat la TV că îl propune pe Drulă șef la Camera Deputaților înainte să aibă acordul PNL și UDMR). Știu cine a făcut-o, dar nu vreau să comentez”
  • ”Din informațiile mele, PSD nu negociază cu un alt partid. Da, PSD a obținut cele mai multe voturi, dar PSD-istii fac o interpretare, atentie, gresită. Constituția e clară: dacă un partid ia 50% din voturi plus unul atunci, da, partidul acela face Guvernul cum vrea. Dacă nu, și PSD nu a câștigat alegerile, atunci președintele face consultări cu partidele și el are libertatea să desemneze pe cine vrea.”

”Ne deranjează, pentru că noi vrem să construim un Guvern pentru 4 ani”

Prin ieșirea publică de marți dimineață, în care a anunțat că renunță să mai pretindă funcția de președinte al Camerei Deputaților și a venit cu o altă propunere, tot de la USR (Cătălin Drulă), Dan Barna a încălcat înțelegerea făcută în interiorul discuțiilor cu posibilii parteneri de guvernare.

„Încercăm o nouă soluție și propunem o altă candidatură la șefia Camerei Deputaților. Considerăm că echilibru trebuie să existe. O să îl propun pe Cătălin Drulă, un coleg cu o experiență semnificativă”, a declarat Dan Barna, într-o conferință de presă extraordinară organizată la Camera Deputaților.

Din acest motiv, liderii UDMR au acuzat și ei gestul lui Dan Barna,  în măsură să saboteze încrederea între parteneri.

”Ne deranjează, pentru că noi vrem să construim un Guvern pentru 4 ani. Astea sunt discuții pe care le faci în interior, nu arunci pe piață ceva ce nu este asumat între parteneri. Așa ceva nu ajută pentru consolidarea încrederii între viitorii parteneri”, a spus Cseke Attila (alăturat), lider UDMR, la Digi 24.

Ludovic Orban, liderul PNL, confirmat și el greșeala făcută de Dan Barna.

„Am convenit în cursul primelor două zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR-PLUS și UDMR să comunicăm doar împreună și doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord.

Având în vedere faptul că înțelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziții care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formațiuni, rămân consecvent acordului agreat cu ceilalți parteneri de discuție.

Consider că orice propunere sau posibilă soluție menită să consolideze formarea viitoarei coaliții trebuie adusă pe masa discuțiilor și încurajez toți partenerii să rămână consecvenți acordului inițial”,  a spus Ludovic Orban, într-un comunicat de presă.

VEZI ȘI:

10 motive pentru care Iohannis ar trebui să-l pună din nou pe Ludovic Orban prim-ministru

Iohannis despre blocajul PNL-USRPLUS: ”Dacă se înțeleg și vin cu o propunere, o accept. Că e Orban, Cîțu, accept”

Deci Barna a trădat! A promis că nu va ieși în public înainte de finalizarea negocierilor, dar nu și-a respectat cuvântul dat

Leave a reply