Kim Jong-un își cere scuze pentru uciderea oficialului Coreei de Sud

0
697

Liderul nord-coreean Kim Jong-un și-a cerut scuze pentru uciderea unui oficial sud-coreean în apele sale teritoriale, a declarat vineri biroul Președinției din Seul, citat de jn.pt.

Potrivit agenției de știri sud-coreene, Yonhap, Kim a numit incidentul „un caz rușinos” și și-a cerut scuze pentru „dezamăgirea președintelui Moon Jae-in și a sud-coreenilor”.

Joi, Ministerul Apărării din Coreea de Sud a acuzat Coreea de Nord că a ucis unul dintre ofițerii săi, care dispăruse la granița dintre cele două țări, și că i-a incinerat corpul, fapt descris drept „brutal”.

Ministerul a declarat că au fost necesare explicații de la Phenian, conform declarației publicate atunci.

Ofițerul în vârstă de 47 de ani dispăruse luni, când se afla la bordul unei ambarcațiuni a Ministerului Pescuitului, la vremea aceea aproape de insula Yeonpyeong, la aproximativ zece kilometri de granița maritimă de vest, linie de frontieră tensionată.

Trupele nord-coreene „l-au găsit pe bărbat în apele sale și au comis un act brutal împușcându-l și incinerându-i trupul, conform analizei militare exhaustive pe care am făcut-o din diferite date de informații”, se arată în nota ministerului.

Nava sud-coreeană verifică posibilul pescuit neautorizat lângă granița maritimă intercoreană, unde au existat deja mai multe incidente navale între cele două țări și atacuri mortale atribuite Coreei de Nord.

Se așteaptă ca incidentul să adâncească tensiunile dintre Seul și Phenian, care rămân dificile, mai ales după impasul din discuțiile nucleare dintre Coreea de Nord și Statele Unite.

În iunie, Phenianul a aruncat în aer un birou de legătură inter-coreean pe teritoriul său ca represalii pentru campania civilă sud-coreeană (pamflet) lansată împotriva Coreei de Nord.

La apogeul rivalității sale din timpul Războiului Rece, Coreea de Nord a remorcat cu forța, adesea, bărci de pescuit sud-coreene care operau lângă granița maritimă, ținând unii oameni din echipaje la bord și întorcându-i pe alții.

Dezertările sud-coreene către Coreea de Nord sunt extrem de neobișnuite. Peste 30.000 de nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud în ultimii 20 de ani din motive politice și economice.

Leave a reply