Kazahstanul ia măsuri pentru a reduce comerțul paralel cu Rusia

Costul produselor electronice și electrocasnice în Rusia ar putea crește cu 10-12% din cauza noilor restricții la granița cu Kazahstanul, potrivit thediplomat.com.

În ultimele luni, controalele vamale din Kazahstan s-au înăsprit, iar efectele încep să se facă simțite în Rusia. În timp ce Astana încearcă să evite sancțiunile secundare, țara a început să ia măsuri drastice împotriva eforturilor de a ocoli sancțiunile prin rutarea mărfurilor prin Kazahstan.

În timp ce Rusia a legalizat așa-numitele importuri paralele – furnizarea de produse fără permisiunea deținătorului drepturilor de autor – Kazahstanul a decis să blocheze astfel de tranzacții.

Multe companii, precum Samsung, LG, Apple, Bosch și altele, au ales să încetinească sau să întrerupă vânzările în Rusia ca răspuns la invazia din Ucraina. Cu toate acestea, aceste bunuri sunt vândute în țări învecinate, precum Kazahstan și Uzbekistan, care pot servi drept puncte de tranzit pentru articolele foarte solicitate.

Mașinile de spălat sunt un exemplu. După cum a relatat Financial Times în martie: „numărul de mașini de spălat exportate în Rusia din Kazahstan a crescut de la zero în 2021 la aproape 100.000 în 2022”.

În martie, Joanna Lillis, de la Eurasianet, a raportat că, începând cu 1 aprilie, Kazahstanul a urmărit să introducă un sistem online „conceput pentru a urmări toate bunurile care intră și ies din țară”, pentru a „demonstra conformitatea cu eforturile occidentale de a izola economia Rusiei ca represalii pentru invazia în curs de desfășurare a Ucrainei”.

La începutul acelei luni, Reuters raportase despre o creștere evidentă a numărului de solicitări din partea companiilor rusești către omologii lor din Kazahstan pentru a-i ajuta să importe o gamă uriașă de bunuri, de la metale din pământuri rare la turbine, rulmenți de cale ferată și până la carduri bancare de plastic.

Săptămâna aceasta, Kommersant, un ziar rusesc, a relatat că costul produselor electronice și al aparatelor electrocasnice ar putea crește cu 10-12% din cauza noilor restricții de la granița kazahă, sugerând că punerea în aplicare în aprilie a noului sistem de la Astana are un impact, cel puțin asupra planificării importatorilor ruși. Se pare că firmele rusești au început să se orienteze către alte rute alternative, cum ar fi prin China, Kârgâzstan, Emiratele Arabe Unite și alte țări, dar costurile sunt în creștere.

Introducerea unui sistem de urmărire a importurilor și exporturilor abordează faptul că economiile Rusiei și Kazahstanului sunt încurcate între ele. În calitate de membri ai Uniunii Economice Eurasiatice (EAEU), comerțul ar trebui să se desfășoare fără probleme peste granița lor. Iar în primele luni ale războiului Rusiei din Ucraina, Kazahstanul a înregistrat o creștere bruscă a schimburilor comerciale. Exporturile din Kazahstan către Rusia în 2022 au crescut cu un sfert, până la 8,8 miliarde de dolari.

Având în vedere tehnologia implicată în electrocasnicele moderne, oficialii europeni au exprimat la sfârșitul lunii martie îngrijorarea că Moscova ar putea extrage semiconductori din mașinile de spălat și camerele de luat vederi, transformând obiecte care nu sunt neapărat asociate cu complexul militar-industrial în bunuri cu dublă utilizare.

Este clar că Astana se teme de sancțiuni secundare. La sfârșitul lunii aprilie, oficiali de rang înalt din cadrul Trezoreriei și Comerțului SUA s-au deplasat în Kazahstan, inclusiv secretarul adjunct pentru finanțarea terorismului și infracțiuni financiare din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA, Elizabeth Rosenberg, și secretarul adjunct pentru aplicarea normelor de export din cadrul Departamentului Comerțului SUA, Matthew Axelrod.

În comunicatul guvernului SUA privind vizita, Kazahstanul este prezentat ca un partener apropiat în „combaterea evitării sancțiunilor și a controalelor la export impuse Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei”. Comunicatul a continuat prin a nota că „Axelrod a împărtășit importanța pentru Rusia a achiziționării de semiconductori specifici și alte circuite electronice integrate pentru a-și alimenta rachetele și dronele și a subliniat urgența de a împiedica Rusia să se sustragă restricțiilor de export ale coaliției prin transbordarea unor astfel de articole prin Kazahstan.”

O interpretare mai puțin optimistă a vizitei este ca un avertisment: Partea americană comunică faptul că se știe că aceste bunuri tranzitează Kazahstanul către Rusia. Și astfel, oprirea importurilor paralele este un pas mare pentru Kazahstan, dar probabil unul necesar pentru a evita sancțiunile secundare de care se teme de la începutul războiului.

traducere din thediplomat.com

Leave a reply