Californiana Kamala Harris tocmai a atins o etapă istorică: de a fi prima femeie care a câștigat alegerile pentru a deveni vicepreședinte al Statelor Unite.
Odată cu victoria lui Joe Biden la alegerile din 3 noiembrie, Harris va fi numărul doi în guvernul SUA din ianuarie.
Kamala Harris are ceva din destinul Laurei Codruța Kovesi în România, sigur păstrând diferențele între cele două țări și specificul justiției.
Senatoare în vârstă de 55 de ani, fost procuror general din California, Harris este o figură emergentă în Partidul Democrat.
Acum, pe lângă faptul că este prima femeie care deține acest rol, Harris este primul vicepreședinte de culoare și descendent asiatic, scrie BBC.
Cine este Kamala Harris?
Politicianul democrat s-a născut în Oakland, California, într-o familie de imigranți: o mamă originară din India și un tată născut în Jamaica.
În urma divorțului părinților ei, Harris a fost crescută în primul rând de mama ei hindusă, un cercetător specializat în cancerul de sân și un activist pentru drepturile civile.
Harris a crescut strâns legată de moștenirea ei din Asia de Sud, însoțindu-și mama în vizitele sale în India.
„Mama mea a înțeles întotdeauna foarte bine ce înseamnă să crești două fiice negre”, a scris Harris în autobiografia ei The Truths We Hold.
„Știa că țara ei adoptivă ne va vedea pe Maya și pe mine ca niște fete negre și era hotărâtă să se asigure că vom deveni femei negre mândre și încrezătoare„.
Harris a studiat la Universitatea Howard, unul dintre centrele afro-americane proeminente și istorice de învățământ superior ale națiunii, lucru pe care l-a descris drept una dintre cele mai formative experiențe din viața ei.
Politicianul proeminent se asigură că a fost întotdeauna confortabilă cu identitatea ei și se descrie pe sine drept „americană”.
În 2019, ea a considerat în declarațiile către The Washington Post că politicienii nu ar trebui să fie compartimentați în funcție de culoarea lor sau de istoria lor.
„Ideea mea a fost: sunt cine sunt. Și mă simt bine în legătură cu asta.”
Lege si ordine
După patru ani la Howard, Harris s-a transferat la Universitatea din California-Hastings, pentru a urma o diplomă în drept și a-și începe cariera la Procuratura din Alameda.
Ea a devenit procurorul de district – locul de muncă de top în acea zonă – pentru San Francisco, în 2003, înainte de a deveni prima femeie și prima femeie de culoare care a câștigat funcția de procuror general din California, procurorul șef și ofițer de conformitate a legii în cel mai populat stat din țară.
În cele aproape două mandate pe care le-a obținut, Harris și-a câștigat reputația de vedetă în ascensiune în Partidul Democrat, determinând-o să devină senator pentru California în 2017.
Incisivă și rigurosă la întrebări
Harris a anunțat oficial lansarea campaniei sale în Senat în ianuarie 2015, în care a înfruntat și l-a învins fostul primar din Los Angeles, Antonio Villaraigosa.
La alegerile din noiembrie 2016, și-a câștigat locul cu o majoritate copleșitoare. După victoria sa, ea a promis că va proteja imigranții de politicile președintelui ales de atunci Donald Trump și, în acest sens, a rămas în funcția de procuror general până la sfârșitul anului 2016.
De la sosirea sa în Senat, fostul procuror general a câștigat sprijinul progresiștilor pentru modul său riguros și incisiv de interogare a candidaților președintelui pentru diferite funcții, în special în timpul audierilor pentru confirmarea lui Brett Kavanaugh ca judecător al Curții Supreme sau William Barr în calitate de procuror general al Statelor Unite.
Nu este surprinzător că Harris este considerată unul dintre cei mai nemiloși interogatori din Congres.
O reputație care a revenit la viață în timpul procesului recent de confirmare a judecătorului Amy Coney Barrett pentru Curtea Supremă.
Aspirații la Casa Albă
Când și-a lansat anul trecut oferta de președinție pentru peste 20.000 de susținători din Oakland, a devenit imediat favorită.
Dar pe măsură ce s-a mutat în cursă, Harris nu a reușit să articuleze o bază solidă pentru campania sa, oferind răspunsuri confuze pe probleme cruciale, cum ar fi sistemul de sănătate.
De asemenea, a profitat de marea forță a candidaturii sale: abilitatea sa mare în dezbateri, în ciuda faptului că și-a arătat experiența de fost procuror, punându-l deseori pe Biden în corzi.
Cea mai dură confruntare dintre cei doi a venit în prima dezbatere a primarelor, în care Harris i-a reproșat lui Biden câteva poziții anterioare pe probleme rasiale.
În martie, Harris i-a oferit sprijinul fostului vicepreședinte Biden, asigurând că va face „tot ce îi stă în putință pentru a-l ajuta să devină următorul președinte al Statelor Unite”.
Faptul că Biden a ales-o ca partener a arătat că acele ciocniri inițiale au fost lăsate în urmă.
„Poliţie”
Scurta sa candidatură la funcția de președinte s-a concentrat pe palmaresul său de prim procuror din California.
În ciuda înclinațiilor sale mai de stânga asupra unor probleme precum căsătoria între persoane de același sex sau pedeapsa capitală, Harris s-a confruntat cu atacuri repetate pentru că nu era suficient de progresistă și a fost ținta unui articol de opinie devastator al profesorului de drept al Universității din San Francisco, Francisco Lara Bazelon.
Scris la începutul campaniei lui Harris, profesorul a considerat că ea a evitat în mare măsură bătăliile progresiste legate de probleme precum reforma poliției, droguri sau condamnări ilegale.
Harris, care s-a descris ca fiind „procurorul progresist”, a încercat să sublinieze părțile mai anticipative ale moștenirii sale, cum ar fi cererea unor agenți speciali de la Departamentul de Justiție din California să poarte camere corporale – primul stat care le folosește. – sau să lanseze o bază de date care să ofere acces publicului la statistici privind criminalitatea
Dar eforturile sale nu au obținut sprijinul așteptat.
„Kamala este poliția” a devenit o frază obișnuită în aripa democrată, care a devenit un obstacol în încercările lor de a cuceri segmentul mai liberal al partidului.
Odată cu tensiunile rasiale actuale din țară, controlul a crescut asupra cazurilor de presupuse brutalități ale poliției și Harris a preluat un rol principal, folosindu-și platforma pentru a amplifica vocile cele mai progresiste.
În aparițiile de televiziune, Harris a cerut schimbări în practicile poliției din Statele Unite.
Pe Twitter, ea a pledat pentru arestarea ofițerilor care au ucis-o pe Breonna Taylor, o femeie afro-americană de 26 de ani din Kentucky și vorbește adesea despre necesitatea de a demonta rasismul sistemic în țară.
În ceea ce privește încercarea controversată de a „retrage finanțarea” de la poliție pentru a redirecționa fonduri către programe sociale – o abordare opusă lui Biden – Harris răspunde adesea evaziv, apelând în schimb la „reinventarea” conceptului de siguranță publică.
Harris a simțit adesea că identitatea ei o pune într-o poziție unică de a-i reprezenta pe cei aflați la marginea societății.
[…] Ea e Kovesi a Americii! ”Kamala e Poliția” – eticheta pusă noului vicepreședinte al SUA… […]
[…] Ea e Kovesi a Americii! ”Kamala e Poliția” – eticheta pusă noului vicepreședinte al SUA… […]