sâmbătă, iulie 20

Kamala Harris, partenera democratului Joe Biden în cursa pentru Casa Albă

0
771

Kamala Devi Harris este născută la 20 octombrie 1964, fiind un avocat și politician american. Din 2017 este senator de California, iar azi a fost selectată de Joe Biden, ca și candidat democrat la funcția de vicepreședinte al Statelor Unite, în alegerile din noiembrie.

Născută în Oakland, California, din părinți imigranți, tata jamaican (venit in America sa studieze economie) și mamă indianca, Harris este absolventă a Universității Howard și a Universității din California, Colegiul de Drept din Hastings.
Ea și-a început cariera juridică în biroul avocatului poporului din San Francisco, unde s-a concentrat pe persecutarea cazurilor de abuzuri sexuale la copii.
In anul 2003, a fost aleasă avocatul poporului în districtului 27 din San Francisco, fiind prima femeie de coloare care ocupa aceasta functie. Harris a fost ales procuror general al Californiei în 2010 și realeasă în 2014. Aici a condus cel mai mare departament de Justitie din America, inafara Departamentului de Justitie al SUA. In aceasta functie a administrat peste 4800 de judecatori si angajati, o institutie cu un buget de peste 735 milioade de dolari. In aceasta functie, printre altele, s-a luptat pentru drepturile proprietarilor de case, reusit sa castige un proces cu bancile in valoare de 20 miliarde de dolari. Procesul era legat de modul abuziv in care bancile incercau sa reposedeze casele cetateniilor cu imprumuturi la banci.
Totodata s-a luptat sa protejeze dreptul cetatenilor in a avea acces la asigurare de sanatate, egalitatea in drepturi in casatorie indiferent de sex, s-a luptat pentru apararea legilor de protectie a mediului si castigat un proces de 1.1 miliarde de dolari cu o institutie de invatamant privata care a inselat studentii. A luptat pentru protejarea oamenilor de grupurile infractionale transnationale, ce faceau trafic de persoane, arme si droguri.
Ea s-a confruntat cu critici din partea reformatorilor pentru politicile sale dure asupra criminalității pe care le-a urmărit pe când era avocatul general al Californiei.
În noiembrie 2016, a învins-o pe Loretta Sanchez în alegerile din Senatul SUA, devenind a treia femeie senator din Statele Unite ale Americii. Ca senator, a susținut reforma asistenței medicale, decriminalizarea federală a canabisului, a luptat pentru drepturile refugiatilor si imigrantilor, reforma imigranțională, asa numita Legea DREAM ACT, ce oferea drept de muncă legal pentru copiii imigranților, a mai luptat pentru interdicția armelor de asalt, reforma fiscală progresivă, si-a introdus legislatie care sa ofere venituri minime de 15 dolari pe ora.
In senat face parte din Comisia de Informatii, care are de-a face cu cele mai senzitive informatii legate de amenintarile la adresa securitatii Statelor Unite. Totodata este parte din comitetul care supervizeaza raspunsul guvernului federal la dezastre naturale si urgente medicale, cum este in prezent aceasta pandemie.
Ea a câștigat reputație națională după ce a pus întrebări dure oficialilor administrației Trump, în timpul audierilor din Comisia Judiciara din Senat, inclusiv viitorilor procurori generali ai SUA, Jeff Sessions și William Barr, cât și candidatului la Curtea Supremă de Justiție, Brett Kavanaugh.
Este casatorita si are doi copii adoptivi.
Kamala s-a aflat în cursa primară, a democraților, pentru desemnarea candidatului la funcția de președinte al Statelor Unite ale Americi, în alegerile din 2020, devenind pentru scurt timp unul dintre cei mai apreciați candidați, înainte de a încheia campania ei pe 3 decembrie 2019, invocând lipsa de fonduri pentru a continua.
Dacă va câștiga, alături de Joe Biden, cursa pentru alegerile din noiembrie, ea va deveni viitorul vicepreședinte al Statelor

Leave a reply