Jurnalul lui Radu Păltineanu. Pe acoperișurile lumii, în Ecuador

0
594

I-am promis lui Radu Păltineanu, românul plecat cu bicicleta de la nordul la sudul Planetei Pământ, că n-o să-l batem la cap să ne scrie direct la noi pe site detalii despre aventura lui. Numai de asta nu i-ar arde. În plus, are propriul blog radupaltineanu.com, pe care noi l-am pus în topul preferințelor noastre la rubrica blogroll, unde trebuie să mai încarce uneori câte ceva.

Prin urmare, am decis să-i creăm noi, aici pe www.PrinLumeCalator.ro (sau www.TravelerporelMundo.com) un jurnal de călătorie, din respect pentru efortul său temerar și, sigur, de ce să ne ascundem după deget, și din dorința de a ne informa prietenii noștri fideli și cu altceva decât ce descoperim noi înșine prin propriile experiențe.

Într-un articol precedent, vă informam că Radu a plecat cu bicicleta în jurul lumii, dar acolo mai scria ceva: că una dintre ambițiile sale în această aventură este să cucerească și niște munți. Iată anunțul:

În 2015, Radu și-a propus un proiect și mai ambițios, și anume să fie primul român care traversează cele două Americi pe bicicletă, din Alaska până în sudul Argentinei, pedalând prin toate țările nord, central și sud americane. Pe scurt, asta înseamnă peste 34,000 de km de pedalat (inițial proiectul includea doar 24.000 de km pe direcția nord-sud), 22 de țări (+1 teritoriu) (inițial proiectul cuprindea doar 14 țări) și multe dificultăți și obstacole. Mai mult, în cadrul aceleiași expediții Radu are în plan și două ascensiuni spectaculoase, pe cel mai înalt vârf vulcanic al Americii de Nord, vf. Orizaba (5636 m), respectiv pe cel mai înalt vârf vulcanic al Americii de Sud, vf. Oyos del Salado (6893 m).

Ei bine, omul nostru, însoțit acum și de noi tovarăși de drum români, a început și ascensiunea montană în Ecuador. Vom reda aici preluări ale postărilor sale pe Facebook despre starea expediției. Începem de unde rămăsesem. Cuvintele și experiența din teren îi aparțin lui Radu Păltineanu:

11 August, Pichincha Provincia, Ecuador

”Pregătiți de ascensiunea pe vf. Cayambe (5.790 m), al treilea vârf ca înălțime din Ecuador şi o bună încălzire înainte de vf. Chimborazo (6.310 m).”

 

14 August

Pe ghețarul vulcanului Cayambe, la aprox. 5.500 de m.

Din păcate, vântul extrem de puternic, nu ne-a permis să ajungem pe vârful de 5.790 de m, dar ne întoarcem în câteva zile.

Am plecat la 00:30 de la corturile amplasate la 4.600 de m şi după 7 ore de mers epuizant, cu vânt de 90 km/h pe alocuri şi zăpadă viscolită, am coborât de la aprox. 5.500 de m şi decis să revenim peste câteva zile.

15 August

Nevado Cayambe (5.790 m)

 

18 August

Vf. Cayambe (5.790 m), un vârf emblematic al Ecuadorului şi unul muncit pentru noi.

În timp ce marea majoritate a celor care încearcă să facă o ascensiune pe acest vârf, angajează un ghid profesionist, noi am petrecut mai mult timp, făcând recunoaşteri, stând la cort şi reuşind într-un final, să atingem vârful din a doua încercare.

Situat la marginea de est a Cordilierei, vremea este una foarte dificilă pe Cayambe. Atunci când am încercat să-l urcăm prima oară, în noaptea dinspre duminică spre luni, vântul care atingea peste 90 km/h, ne-a secat toată energia şi ne-a determinat pe mine & co. să renunțăm la ascensiune, pe la 5.500 de m. Totuşi, ieri dimineață, Cayambe ne-a binecuvântat, permițându-ne să păşim pe vârf în zorii zilei.

Va urma

 

 

 

Leave a reply