miercuri, noiembrie 30

Jurnalişti ruși: „Era imposibil să continuăm să lucrăm ca de obicei când într-o țară vecină mureau oameni”

Jurnaliștii Yegor Polyakov și Aleksandra Miroshnikova, care lucrau pentru publicația online rusă Lenta.ru, au declarat pentru CNN că ideea de a publica zeci de articole critice la adresa președintelui rus Vladimir Putin și a războiului său din Ucraina a venit pentru că nu au putut continua să lucreze ca de obicei cu războiul din Ucraina în desfășurare.

Articolele au fost publicate pe Lenta.ru, un site de știri pro-Kremlin din Rusia, pe 9 mai. A coincis cu Ziua Victoriei Rusiei, o sărbătoare națională majoră în țară, care celebrează capitularea naziștilor la Berlin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează stiri.tvr.ro.

Cei doi jurnalişti au publicat o serie de articole cu titluri precum „Putin a dezlănţuit unul dintre cele mai sângeroase războaie ale secolului 21” şi „Vladimir Putin a minţit despre planurile Rusiei în Ucraina”.

„Ideea ne-a venit aproape în același timp”, au declarat cei doi într-un interviu pentru CNN. „Nici nu a trebuit să discutăm între noi despre necesitatea acestei decizii. Era pur și simplu imposibil să continuăm să lucrăm ca de obicei atunci când oamenii mureau  într-o țară vecină”.

„Unii oameni spun: Nu am avut altă opțiune decât să continuăm să lucrăm. Noi nu am avut de ales decât să facem ceea ce am făcut. A fost singura decizie corectă pentru noi.”

De teama represaliilor la adresa familiilor lor din Rusia, cei doi jurnalişti nu au vrut să intre în detalii despre modul în care au publicat articolele. Dar au spus că au lucrat din greu în ultima săptămână, dormind doar două până la cinci ore pe zi.

„Articolele pe care le-am publicat nu sunt doar titluri captivante, sunt materiale bine gândite, cu linkuri, cu inserții vizuale”, au spus cei doi.

Nu este clar dacă jurnaliştii au fost concediaţi de la Lenta.ru, dar  spun că nu mai au acces la instrumentele de publicare ale site-ului.

„Șefii noștri au șters toată corespondența cu noi”. Yegor a avut o conversație „destul de neplăcută” cu ei, dar „nu s-au obosit să-i spună un cuvânt”Aleksandrei.

Își dau seama de riscul și potențialele repercusiuni cu care se pot confrunta pentru publicarea articolelor.

„Poate că acest lucru va avea consecințe grave pentru noi”, spun jurnaliștii ruși. „Nu pot exclude posibilitatea ca acțiunile noastre să aibă consecințe și asupra colegilor noștri, care nu au participat la asta, dar care pot deveni doar victime demonstrative pentru ca nimeni altcineva să nu îndrăznească să repete acest lucru”.

Ei speră că acțiunea lor îi va inspira pe alții din Rusia să facă același lucru. Deocamdată, cei doi nu mai sunt în Rusia.

„Nu știu ce urmează”, spune Miroshnikova. „Sunt într-o altă țară, complet singură, am niște mici economii cu care să trăiesc câteva luni. Dar habar nu am ce să fac, unde să merg și cum să trăiesc. Sper că îmi voi da seama la un moment dat.”

Ambii au primit reacții pozitive de la unii cititori, care le-au mulțumit pentru că au dat un exemplu care inspiră.

Unii oameni din străinătate chiar s-au oferit să-i adăpostească.  „A fost foarte înduioșător, astfel de comentarii mă fac să mă simt mai puțin singură”, spune Miroshnikova.

Cu toate acestea, au fost și reacții lipsite de susținere din partea anumitor colegi și membri de familie.

„Pentru mine personal, situația este destul de dificilă, pentru că multe dintre rudele mele nu au aprobat deloc decizia mea”, spune  Miroshnikova. „Cineva a considerat-o o trădare, altcineva – doar o prostie, din cauza căreia voi rămâne fără loc de muncă și fără vreun viitor”.

Leave a reply