Jurnalistă la Europa Liberă despre ziariștii ”care au la propriu juma’ de normă fie la USR, fie la PLUS”

0
1556
Aflați în plină campanie electorală, riscăm să nu mai deosebim grâul de neghină, ce e acțiune curată, pentru binele public, și ce e propagandă ieftină, pentru voturi. La acest peisaj contribuie și presa, care fie prezintă unii actori politici ca singuri eroi salvatori ai țării, fie îi demonizează pe adversarii acestora.
Puține voci jurnalistice rămân independente și departe de orice bănuială. Una dintre ele este a cunoscutei jurnaliste Adelina Rădulescu, editor general la respectabilul post de radio Europa Liberă, care nu ezită să vorbească direct despre unii colegi de breaslă despre care spune că s-au înrolat oficial în politică, dar că pozează în gazetari independenți.
”E impresionantă strategia de comunicare a USR-ului. Fără penali in funcții publice a înviat acum, in ultimele zile in care mai poate deveni referendum convocat odată cu alegerile. E din vara lui 2018 gata și, de doi ani și jumătate, USR+ nu a făcut niciun zgomot pe tema asta. O fi fost tergiversare din partea PSD, fără îndoială, însă au fost in perioada asta trei rânduri de alegeri, iar partidul Barna-Cioloș nu a suflat o vorba, nu a negociat cu nimeni. Nimic! E populist ce face acum. E riscant cum se joaca USR cu milionul de semnături adunate in epoca Dragnea doar pentru a mobiliza la vot un electorat care nu prea a băgat in seama partidul Barna-Cioloș. Pacat de inițiativa de toată isprava, devorată acum de disperarea de a depăși un rezultat de 20%.
🎈Pentru un partid serios, modificarea Constituției înseamnă si alte lucruri, la fel de grave – înseamnă și reglarea luptei de putere între Parlament și Președinte, mai înseamnă aberația CCR, care a ajuns sa decidă totul in țara asta, doar pt ca PSD i-a dat aceste puteri in 2003, la modificarea…da, a Constituției. Și multe altele
🎈Valul asta de populism al USR, care beneficiază de susținerea unor redacții întregi care acționează ca Birouri de presa ale partidului Barna-Cioloș, cu oameni care au la propriu juma’ de normă fie la USR, fie la Plus, se stinge in fata unei întrebări – de ce nu preia modificarea Constituției in sensul si al celor 2 referendumuri pe tema – Parlamentul de 300 de membri și interzicerea amnistiei și grațierii colective a penalilor?
🎈Am și eu un of! Dacă se limitează accesul penalilor la funcțiile publice, de ce nu se preocupa chiar nimeni de securiști? De ce, măi partid nou, nu ceri și #farasecuristi in funcții publice? Nu mai e actual? Nu ne desprinde de vechi? Așa, noi ne desprindem de comunism, iar USR, de eticheta care nu-i place deloc: neo-marxism! Două legi au existat și niciuna nu a trecut de Parlament. Un partid nou ar avea suflul să arunce definitiv in trecut racila asta, cu sute de aleși locali sau aleși in Parlament dintre foști securiști.
🎈Mai las o notița, ca USR o știe sigur, dar văd ca nu o țipă – știți ca referendumul trece dacă acum, pe pandemie, se prezintă 30% din cei peste 19.200.000 de oameni cu drept de vot? Și ca din același număr total al celor cu drept de vot se calculează validarea, care cere 25% de DA? Altminteri, dacă trece referendumul, pt ca nu pot sa cred ca își va permite vreun partid sa-i spună “nu”, aștept și eu o modificare amplă și cuviincioasă a Constituției.”
Adelina Rădulescu nu are parti-pris în politica din România, deoarece nu depinde de banii de pe piața media locală, fiind jurnalistă plătită din fondurile Administrației SUA pentru Europa Liberă. Ea s-a format în perioada de glorie a agenției Mediafax și în anii cei mai buni ai BBC în România, un alt post străin de radio faimos, finanțat însă de la bugetul Marii Britanii.

Acuzații reciproce pe axa PSD-PNL-USR-PMP

Între timp, inițiativa ”Fără penali în funcții publice” a murit în Parlament, deși PSD și USR s-au înțeles inițial să o promoveze în Biroul Permanent, dar PNL a lipsit de la vot. Dar acum liderii PSD îi acuză pe pcei de la USR și PNL că au avut un plan comun pentru a nu promova proiectul, cu scopul de a da vina pe PSD.
Senatorul Ștefan Radu Oprea a scris pe Facebook:

Ștefan Radu Oprea

”Astăzi, la Senat, USR a boicotat propria inițiativă parlamentară „fără penali în funcții publice”.

PSD a votat această inițiativă la Camera Deputaților și am fi votat și astăzi. Mai mult decât atât, pe listele noastre de candidați nu se află nicio persoană trimisă în judecată. Însă pe listele PNL, da. De aceea, nici PNL nu au fost prezenți la vot.
Un jurnalist mi-a spus că cei de la USR erau în clădirea Parlamentului, deci la muncă.
I-am replicat că atunci când eram student eram prezenți doar cei din sala de curs, nu și cei care jucau cărți în bar.
Dezbaterea și votul au loc în sala plenului: PSD a fost prezent, USR și PNL au chiulit.
Aceasta este unica realitate a zilei de astăzi, chiar dacă unii se chinuie să ne explice că albul e negru.
P.S. I s-or fi înmuiat genunchii lui Dan Barna de când a anunțat că se așteaptă să fie chemat la DNA? Oare USR să fie condus de un penal?”

Ioana Constantin

În realitate, PMP a fost singurul partid care nu a participat la nicio înțelegere în Parlament, fie că a fost vorba de inițiativa ”Fără penali”, fie de scandalul votării cuplului Florin Iordache (PSD)-George Dîrcă (USR) la șefia Consiliului Legislativ.

Atunci, la vot au participat PSD, PNL și USR, care s-au acuzat încrucișat pentru că un cuplu PSD-USR a ajuns să lucreze împreună în conducerea unei instituții-cheie. În schimb, PMP a decis să nu participe la vot, fiind singurul partid în afară de orice bănuială.
De aceea, Ioana Constantin, secretar general al PMP, a profitat de acest ultim scandal pe axa PSD-PNL-USR, pentru a aminti opiniei publice că nici până azi omul USR votat de PSD nu a părăsit funcția grasă primită prin votul parlamentarilor:
”Știe cineva dacă dl Dircă de la USR a demisionat? Da, acel senator USR votat de vreo 100 de PSD-isti ca adjunct al lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ? PMP nu a făcut nicio negociere cu PSD în Parlamentul României, pentru nicio funcție.”
Eugen Tomac, liderul PMP, a povestit într-un interviu pentru LUMEALIBERA.ro și ZIARISTII.com cum au decis parlamentarii PMP să refuze votul pentru cuplul Iordache (PSD)-Dîrcă (USR) la șefia Consiliului Legislativ.
Detalii, AICI.

Leave a reply