Județele din Transilvania, în topul emigrării definitive din România
Hotnews a dat publicității mai multe statistici despre valul de emigrări care a cuprins România începând cu 1975. Sigur, până în decembrie 1989, plecările au fost foarte puține – doar cei care treceau ilegal frontiera și cei care erau ”vânduți” de regimul comunist au ajuns în țări din Occident.
Dar ”marea evadare” s-a produs după 1989, în vremea regimurilor Iliescu, Constantinescu, Băsescu – afirmă autorii analizei sociale respective -, din motive politice și economice, urmare a crizelor în care au băgat țara politicienii care au luat puterea de la regimul Ceaușescu. Pe grupe de vârstă, statistica arată un fapt alarmant: au renunțat la România foarte mulți tineri și oameni activi (vezi grafic jos):
Peste un milion de români au părăsit DEFINITIV țara, arată studiul sociologic amintit. Cei mai mulți provin din județele din Transilvania. Pe primul loc se află, totuși, capitala, explicația fiind procentul dat de populația mare a Bucureștiului, cât trei-patru județe la un loc. Următoarele locuri sunt ocupate, în ordine, de: Timiș, Sibiu, Brașov, Arad, Mureș, Cluj, Bihor, Caraș-Severin, Satu Mare, Constanța, Alba, Maramureș, Suceava, Hunedoara, Iași, Harghita, Bacău, Prahova, Bistrița-Năsăud, Galați, Neamț, Dolj, Covasna, Argeș, Botoșani, Vrancea, Sălaj, Dâmbovița, Brăila, Vaslui, Vâlcea, Buzău, Mehedinți, Teleorman, Ilfov, Olt, Tulcea, Călărași, Ialomița, Gorj și Giurgiu.
„din motive politice și economice, urmare a crizelor în care au băgat țara politicienii care au luat puterea de la regimul Ceaușescu”
Cauza principla a fost si este dezindustralizarea, pierderea locurilor de munca in industrie, si transformarea Romaniei in piata de desfacere pentru exporturile occidentale/asiatice…Ce erau sa faca ? Sa se angajeze toti vanzatori la Kaufland ?