Joe Biden: „Am făcut planuri, împreună cu liderii afgani, dar ei au renunțat la luptă și au fugit din țară”

2
438

Joe Biden, a susținut luni, la Casa Albă, primul său discurs după căderea Afganistanului.  De ce să lupte și să moară soldații americani într-un război pe care afganii au refuzat să-l poarte?”, s-a întrebat retoric Joe Biden.

Discursul președintelui Joe Biden vine în contextul în care acesta și administrația sa au fost ținta unor critici dure din partea presei americane și internaționale pentru gestionarea evacuării și previziunile greșite asupra situației din Afganistan.

Aflat la reședința prezidențială de vacanță de la Camp David, Joe Biden s-a întors la Casa Albă luni după-amiază, pentru a se adresa națiunii în legătură cu criza din Afganistan.

Președintele SUA a spus că Armata afgană avea mijloace de luptă net superioare talibanilor, inclusiv „o forță aeriană bine înzestrată și bine instruită, ceea ce talibanii nu au”. Dar militarii afgani „au refuzat să lupte pentru țara lor”, iar liderii afgani „au renunțat la luptă și au fugit din țară”, deși „am făcut planuri împreună pentru toate situațiile posibile”.

Presedintele Biden a concluzionat: ”Nu îmi regret decizia de a pune capăt luptelor SUA în Afganistan. Nu voi cere soldaților noștri să lupte la nesfârșit în războiul civil al unei alte țări. Știu că decizia mea va fi criticată, dar nu voi lăsa această decizie pentru un alt președinte.”

2 comments

  1. MAITRE 17 august, 2021 at 12:25 Răspunde

    totul face parte din scenariul SUA , americanii vor reveni insa va fi o conflagratie mondialasi vor incepe un conflict major din toamna o sa vedem ce va urma totul este gandit , fortele armate se muta de colo colo si pregatesc pentru un asalt final ,haos mondial dupa virus , si focuri programate trebuie sa urmeze conflictul major , o sa vedem ce va urma

Leave a reply