Jean-Claude Juncker: “Klaus Iohannis, unul dintre acei oameni de stat din Europa Centrală care vor avea un impact dincolo de timpul lor“

1
197

Klaus Iohannis joacă un rol de lider în Europa în privința preocupărilor democratice esențiale, a declarat fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu acordat pentru Centrul împotriva expulzărilor din Bonn, organizație care duminică îi decernează președintelui român Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului.

Juncker, care va susține laudatio pentru șeful statului român la ceremonia de la Frankfurt, a subliniat că Iohannis este “un laureat demn de acest premiu”.

Protecția minorităților este un subiect important pentru el, care îl afectează și pe el personal, fiind transilvănean saxon. În calitate de președinte al României și fost primar al Sibiului, el joacă un rol de lider în Europa când vine vorba de preocupări democratice esențiale. Printre acestea se numără și drepturile de protecție a minorităților“, a spus fostul șef al Comisiei Europene.

El a amintit că s-a întâlnit cu Klaus Iohannis în urmă cu câteva săptămâni, la București, unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice, discursul de laudatio fiind susținut de președintele român, scrie caleaeuropeana.

Pentru mine este unul dintre acei oameni de stat din Europa Centrală care vor avea un impact dincolo de timpul lor, pentru că a luptat întotdeauna mai presus de el însuși, în special în domeniul protecției minorităților“, a adăugat Juncker.

Duminică, 4 iunie 2023, președintele Klaus Iohannis va primi Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului, conferit de Centrul împotriva expulzărilor, în cadrul unei ceremonii ce are loc la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main.

Cu o zi în urmă, la Castelul Benrath din Düsseldorf, Klaus Iohannis a fost distins cu Premiul Civic German, subliniind că această distincție reprezintă o “recunoaștere a modului în care democrația și angajamentul civic se manifestă astăzi în România, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO”, el utilizând acest context pentru a sublinia, din nou, dreptul României de a adera la spațiul Schengen, o decizie care “ar fi cu atât mai relevantă pe fondul creșterii sentimentelor eurosceptice și a diviziunilor în Europa”.

1 comment

Leave a reply